Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Köményes házi kenyér recept
recept
Rafinált

Köményes házi kenyér

120 perc
0 adag
Átlagos
5
2011. 01. 02.

Elkészítés

Elkészítés: Kimérjük a liszteket, beletesszük az őrölt köményt, és jól összekavarjuk. Már jóval előtte /legalább előző este/ szobahőmérsékleten kell tartani a liszteket. Kelesztőtálba szitáljuk, és a közepére 2-3 dl folyadék befogadására alkalmas mélyedést készítünk.

Kimérjük a vizet és a sót is. Összekeverés előtt a vízből kiöntünk egy teáscsészére valót, 2-3 evőkanál lisztet teszünk bele, majd csomómentesen elkavarjuk az élesztővel. Hagyjuk felfutni (kb. 20 perc). A maradék vizben feloldjuk a sót, és olyan helyre tesszük, ahol langyos marad.

A bögrében felfutott az élesztőt a kelesztőtálban készített mélyedésbe öntjük, majd a felületére a tál széléről liszttel teljesen betakarjuk. Addig várunk, míg a liszt meg nem repedezik, és imitt-amott a folyadék már ki is szivárog a repedésen. Ekkor kezdhető el a dagasztás. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától és a kezünkre sem ragad (ha nem búzalisztet használunk, a dagasztási idő lényegesen megnő). Előfordulhat, hogy ha több a korpa, akkor egy kicsit több vizet kell használni, de ha fehérliszttel dolgozunk, akkor kicsit kevesebb kell. A tésztának nem szabad sem keménynek, sem lágynak lennie, de ezt a többszöri probálkozás után már megtapasztaljuk. Elkezdődhet a kelesztés (kb. 40 perc).

A kelesztés alatt kizsírozzuk (margarinnal is lehet) a sütőformákat, és a zsiradékra lisztet szitálunk, egyenletesen eloszlatjuk a falán, majd a fölösleges lisztet gyúrótáblára öntjük.

A kelesztési idő letelte után (kelesztőtál fedele felpattan) a megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára öntjük, jól átgyúrjuk, 2 kissebb darabra vágjuk, majd kb. 1,5 cm vastagságú és a sütőforma hosszúságúra húzgáljuk szét. Mindenféle olajos magvakkal megszórhatjuk (szezám, tökmag, napraforgó, lenmag stb.) ízlés szerint. A bejglihez hasonlóan felcsavarjuk, és beletesszük a sütőformába.

Meleg helyre tesszük, majd kb. 1 óra kelési idő múlva a tetejét ízlés szerint keresztben vagy hosszában beirdaljuk, és a kevés sóval kikevert tojással a tetejét kenőtollal megkenjük. Még itt is megszórhatjuk olajos magvakkal.

A gázsütőt begyújtjuk, és teljes lángon felmelegítjük, addig, míg a pára az üvegről el nem tűnik, aztán kinyitjuk az ajtaját, és kiszellőztetjük, a legkisebb fokozatra állítjuk, és betesszük az előkészített tésztákat. A sütő aljára tehetünk kis hőálló edénykébe vizet (a párásabb környezet jobban kedvez a kelésnek). Aranysárgára sütjük. A sütési idő fele után a hőmérsékletet egy kicsit megemelhetjük. Sütési idő: kb. 1-1,5 óra.

Jó étvágyat!

Megjegyzés
Míg nem volt kenyérsütőgép, ezzel a recepttel minden héten kétszer sütöttem a család ellátására. Több év után újra visszatérek. Szerintem sokkal jobbak az ízek, ha kézzel készül a kenyér. A receptet Talaslaci, a fotót Janosch küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Rakott zöldbab tejföllel
Recept
Egyszerű

Rakott zöldbab tejföllel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lákovicsné Kazi Jázmin szerző profilképe

Lákovicsné Kazi Jázmin

Mazsolás túrós muffin
Recept
Egyszerű

Mazsolás túrós muffin

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Rumbaba
Recept
Mester

Rumbaba

220 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Matcha teás tiramisu
Recept
Rafinált

Matcha teás tiramisu

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve
Recept
Bonyolult

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rákóczi-túrós pite
Recept
Mester

Rákóczi-túrós pite

120 perc
|
16 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös tészta
Recept
Egyszerű

Sütőtökös tészta

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hasonló receptek

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival recept
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve recept
Recept
Bonyolult

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Rakott zöldbab tejföllel recept
Recept
Egyszerű

Rakott zöldbab tejföllel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lákovicsné Kazi Jázmin szerző profilképe

Lákovicsné Kazi Jázmin

Mazsolás túrós muffin recept
Recept
Egyszerű

Mazsolás túrós muffin

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Rumbaba recept
Recept
Mester

Rumbaba

220 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival recept
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Matcha teás tiramisu recept
Recept
Rafinált

Matcha teás tiramisu

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve recept
Recept
Bonyolult

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rákóczi-túrós pite recept
Recept
Mester

Rákóczi-túrós pite

120 perc
|
16 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös tészta recept
Recept
Egyszerű

Sütőtökös tészta

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Négysajtos pizza recept
Recept
Egyszerű

Négysajtos pizza

75 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hagyományos lebbencsleves recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos lebbencsleves

65 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Villámgyors babfőzelék pirított kolbásszal recept
Recept
Egyszerű

Villámgyors babfőzelék pirított kolbásszal

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.