Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Köményes házi kenyér recept
recept
Rafinált

Köményes házi kenyér

120 perc
0 adag
Átlagos
5
2011. 01. 02.

Elkészítés

Elkészítés: Kimérjük a liszteket, beletesszük az őrölt köményt, és jól összekavarjuk. Már jóval előtte /legalább előző este/ szobahőmérsékleten kell tartani a liszteket. Kelesztőtálba szitáljuk, és a közepére 2-3 dl folyadék befogadására alkalmas mélyedést készítünk.

Kimérjük a vizet és a sót is. Összekeverés előtt a vízből kiöntünk egy teáscsészére valót, 2-3 evőkanál lisztet teszünk bele, majd csomómentesen elkavarjuk az élesztővel. Hagyjuk felfutni (kb. 20 perc). A maradék vizben feloldjuk a sót, és olyan helyre tesszük, ahol langyos marad.

A bögrében felfutott az élesztőt a kelesztőtálban készített mélyedésbe öntjük, majd a felületére a tál széléről liszttel teljesen betakarjuk. Addig várunk, míg a liszt meg nem repedezik, és imitt-amott a folyadék már ki is szivárog a repedésen. Ekkor kezdhető el a dagasztás. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától és a kezünkre sem ragad (ha nem búzalisztet használunk, a dagasztási idő lényegesen megnő). Előfordulhat, hogy ha több a korpa, akkor egy kicsit több vizet kell használni, de ha fehérliszttel dolgozunk, akkor kicsit kevesebb kell. A tésztának nem szabad sem keménynek, sem lágynak lennie, de ezt a többszöri probálkozás után már megtapasztaljuk. Elkezdődhet a kelesztés (kb. 40 perc).

A kelesztés alatt kizsírozzuk (margarinnal is lehet) a sütőformákat, és a zsiradékra lisztet szitálunk, egyenletesen eloszlatjuk a falán, majd a fölösleges lisztet gyúrótáblára öntjük.

A kelesztési idő letelte után (kelesztőtál fedele felpattan) a megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára öntjük, jól átgyúrjuk, 2 kissebb darabra vágjuk, majd kb. 1,5 cm vastagságú és a sütőforma hosszúságúra húzgáljuk szét. Mindenféle olajos magvakkal megszórhatjuk (szezám, tökmag, napraforgó, lenmag stb.) ízlés szerint. A bejglihez hasonlóan felcsavarjuk, és beletesszük a sütőformába.

Meleg helyre tesszük, majd kb. 1 óra kelési idő múlva a tetejét ízlés szerint keresztben vagy hosszában beirdaljuk, és a kevés sóval kikevert tojással a tetejét kenőtollal megkenjük. Még itt is megszórhatjuk olajos magvakkal.

A gázsütőt begyújtjuk, és teljes lángon felmelegítjük, addig, míg a pára az üvegről el nem tűnik, aztán kinyitjuk az ajtaját, és kiszellőztetjük, a legkisebb fokozatra állítjuk, és betesszük az előkészített tésztákat. A sütő aljára tehetünk kis hőálló edénykébe vizet (a párásabb környezet jobban kedvez a kelésnek). Aranysárgára sütjük. A sütési idő fele után a hőmérsékletet egy kicsit megemelhetjük. Sütési idő: kb. 1-1,5 óra.

Jó étvágyat!

Megjegyzés
Míg nem volt kenyérsütőgép, ezzel a recepttel minden héten kétszer sütöttem a család ellátására. Több év után újra visszatérek. Szerintem sokkal jobbak az ízek, ha kézzel készül a kenyér. A receptet Talaslaci, a fotót Janosch küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.