Elkészítés: A lisztet egy tálba tesszük és a csipet sóval összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a zsírt vagy a hideg vajat, és kézzel összemorzsoljuk. A tojást felverjük, majd hozzákeverjük a vizet, és végül a morzsalékos liszthez öntjük. Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre pihentetni.
A hűtőből kivéve kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát. Az alját villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt helyezünk rá, és feltöltjük nehezékkel (én rizst használok nehezéknek).
Előmelegített sütőben közepes lángon 20 percig elősütjük a tésztát. Ezután a sütőből kivesszük, és eltávolítjuk a nehezéket a tésztáról.
Végül felvert egész tojással megkenjük, majd visszahelyezzük a sütőbe, és még kb. 5 percig sütjük (így nem szívja majd sütés közben magába a tészta a tölteléket).
A lazacot konyhai robotgéppel pépesítjük vagy leturmixoljuk, hozzáadjuk a tojást, és pár másodpercig még keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és sima krémmé összekeverjük. Végül hozzáöntjük a tejet, és ízlés szerint fűszerezzük, majd így is jól kikeverjük.
A sütőből kivett tésztára öntjük a lazacos krémet, majd visszatesszük a sütőbe, és közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük. Én légkeverésnél 30 percig sütöttem, míg szép színt kap a teteje, és már nem ragad a massza.
Tálalás előtt a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk. Kínálhatunk mellé ízlés szerint salátát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.