Elkészítés: Az élesztőt 2,5 dl cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük 7 dkg kristálycukorral, a citrom héjával és 1 tojással. Hozzáadjuk az élesztős tejet, majd sima tésztává összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük (gyors kelesztőben gyorsabb).
A maradék tejet felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a darált mákot és mandulát, a maradék kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és kevés kivétellel a felaprított pisztáciát. Miután kihűlt, egyesével beledolgozzuk a 2 egész tojást. Az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk, apró kockára.
A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kb. 20x40 cm-es lapokká kinyújtjuk. Megkenjük a mákos masszával, közben a hosszanti oldaluknál kb. 2 cm-es sávot szabadon hagyunk. A sárgabarackból is egy keveset félreteszünk a pisztácia mellé, a többit a mákmasszára szórjuk. A tésztalapokat a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük, és a két mákos tésztatekercset egymás mellé fektetjük, a felső végüket kissé összenyomva egymásra illesztjük, majd az alsó tekercset mindig a felül levőre hajtogatjuk, vagyis összefonjuk őket. A fonatott margarinnal kikent 26 cm-es koszorú alakú formába fektetjük. A tetejét bevagdossuk, pisztáciával, sárgabarackkal megszórjuk, és kb. 30 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, 30 perc elteltével alufóliával letakarjuk. A mákos kalácskoszorút rácsra téve kihűtjük, majd a formából kivesszük. A tetejét megkenjük a megmelegített és átpasszírozott sárgabaracklekvárral, amit hagyunk rászáradni, mert ettől lesz szép fényes. A legvégén porcukorral meghintjük, mintha havas lenne. Tálaláskor szeletekre vágjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.