Hogy igazán omlós báránysültet készíthessünk, a húst pácolnunk kell. Ehhez hideg vízben a húst lemossuk. Hagyjuk a lecsepegni, majd papírtörlőkendővel leitatjuk a fölösleges vizet.
3-4 gerezd fokhagymát felaprítunk, beletesszük a tejbe, majd belerakjuk a báránycombot és -gerincet, lefóliázzuk, és 8-10 órára, hűtőbe tesszük. Közben lehetőség szerint többször megforgatjuk a húst a pácban.
A pihentést követően kivesszük a tejből a bárányhúst. A csontnál kicsit bemetsszük a combot, frissen őrölt borssal meghintjük.
Újabb páclevet készítünk, amelyhez 1 citrom levét kinyomkodjuk, összekeverjük 2 evőkanál olajjal, 1 kávéskanálnyi apróra vágott rozmaringot adunk hozzá. A keverékkel alaposan bekenjük a bárányhúst. A húsok mellé tesszük a félbevágott citromot, és lefóliázva visszarakjuk a hűtőbe. Időnként fordítunk a húsokon, 10-12 órán keresztül a pácban hagyjuk.
A pácolást követően sózzuk a húst. Serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, és minden oldalát körbepirítjuk, utána áttesszük egy tepsibe. A serpenyőbe beleöntjük a bort, hogy feloldja a finom ízeket, felforraljuk, és ráöntjük a bárányhúsra.
A tepsibe a hús mellé teszünk félbevágott hagymát, fokhagymát, rálocsoljuk a páclét - kivéve a citrom héját -, és alufóliával jól lezárjuk, majd 180 fokos sütőbe tesszük.
Sütés közben időnként megnézzük, meglocsoljuk a húst a szafttal, ha szükséges, pótoljuk borral vagy vízzel, hogy le ne égjen. Nagyjából 3 órán keresztül sütjük a fólia alatt. Amikor a báránysült megpuhult, levesszük a fóliát, és kissé megpirítjuk.
Megjegyzés
Krumplisalátával szoktam tálalni, de cukkiniraguval is nagyon finom.
A receptet Bíró Sári küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.