Elkészítés: A tejet egy pici cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A robotgép táljába beleöntjük a lisztet, a sót, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Ezután alacsony fokozaton 5 percig keverjük. Ezután spatulával lekaparjuk a tál falára ragadt tésztát, majd 10 percig, közepes fokozaton tovább keverjük.
Közben a vajat és a kristálycukrot alaposan összekeverjük. Ezután egy kis adagot hozzáadunk a tésztához, majd alacsonyabb fokozatra állítjuk a robotgépet, és apránként hozzáadjuk a többi cukros vajat is. Amikor már az összes cukros vaj a tésztába került, újra közepes fokozatra állítjuk a robotgépet, és kb. 10 percig tovább keverjük a tésztát, hogy sima állagot kapjon.
A dagasztás befejezése után a tálba lévő tésztát konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára kelesztjük.
A kelesztés után a tésztát kézzel 2-3-szor visszaütögetjük, majd kicsit átgyúrjuk. A tálat fóliával lefedjük, majd több órára a hűtőbe tesszük pihenni (én egész éjszakára a hűtőbe pihentettem a tésztát).
1 briós elkészítéséhez 60 dkg tésztára van szükség. A briósforma felső átmérője 16 cm, az alsó átmérője 8 cm. Mielőtt a tészta belekerül, jó alaposan ki kell vajazni.
A tésztát szétosztjuk egy 40 dkg-os és egy 20 dkg-os darabra. A nagyobb darabból labdát formázunk, majd a briósforma aljára helyezzük. Ezután két ujjunkat a közepébe fúrjuk, mélyedést csinálunk (lyukat). A kisebbik tésztából labdát formázunk, majd oválisra alakítjuk. Ezután két ujjunkat belisztezzük, majd gyengéden lenyomjuk az ovális tésztadarab keskenyebb végét a tésztába vájt mélyedésbe úgy, hogy csak egy kevés tészta látszódjon ki a tetején.
A tészta minden kilátszó részét lekenjük a tojássárgás-tejes keverékkel, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 90 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Újrakelesztés után a briós tetejét vékonyan lekenjük újra a tojásos-tejes keverékkel, majd hideg vízbe mártott ollóval 6 db kb. 3 cm mély bevágást ejtünk a tésztán. Ezután rögtön 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet levesszük 170 fokra, és 30 percig tovább sütjük (én légkeverésnél 180 fokon, majd 150 fokon sütöttem, a sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy nehogy megégjen).
Amikor a briós készre sült, a sütőből kivesszük, és pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálaláskor a teljesen kihűlt brióst éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, vajjal és lekvárral kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.