Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Nagy briós recept
recept
Rafinált

Nagy briós

120 perc
0 adag
Megfizethető
2012. 11. 17.

Elkészítés

Elkészítés: A tejet egy pici cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A robotgép táljába beleöntjük a lisztet, a sót, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Ezután alacsony fokozaton 5 percig keverjük. Ezután spatulával lekaparjuk a tál falára ragadt tésztát, majd 10 percig, közepes fokozaton tovább keverjük.

Közben a vajat és a kristálycukrot alaposan összekeverjük. Ezután egy kis adagot hozzáadunk a tésztához, majd alacsonyabb fokozatra állítjuk a robotgépet, és apránként hozzáadjuk a többi cukros vajat is. Amikor már az összes cukros vaj a tésztába került, újra közepes fokozatra állítjuk a robotgépet, és kb. 10 percig tovább keverjük a tésztát, hogy sima állagot kapjon.

A dagasztás befejezése után a tálba lévő tésztát konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára kelesztjük.

A kelesztés után a tésztát kézzel 2-3-szor visszaütögetjük, majd kicsit átgyúrjuk. A tálat fóliával lefedjük, majd több órára a hűtőbe tesszük pihenni (én egész éjszakára a hűtőbe pihentettem a tésztát).

1 briós elkészítéséhez 60 dkg tésztára van szükség. A briósforma felső átmérője 16 cm, az alsó átmérője 8 cm. Mielőtt a tészta belekerül, jó alaposan ki kell vajazni.

A tésztát szétosztjuk egy 40 dkg-os és egy 20 dkg-os darabra. A nagyobb darabból labdát formázunk, majd a briósforma aljára helyezzük. Ezután két ujjunkat a közepébe fúrjuk, mélyedést csinálunk (lyukat). A kisebbik tésztából labdát formázunk, majd oválisra alakítjuk. Ezután két ujjunkat belisztezzük, majd gyengéden lenyomjuk az ovális tésztadarab keskenyebb végét a tésztába vájt mélyedésbe úgy, hogy csak egy kevés tészta látszódjon ki a tetején.

A tészta minden kilátszó részét lekenjük a tojássárgás-tejes keverékkel, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 90 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Újrakelesztés után a briós tetejét vékonyan lekenjük újra a tojásos-tejes keverékkel, majd hideg vízbe mártott ollóval 6 db kb. 3 cm mély bevágást ejtünk a tésztán. Ezután rögtön 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet levesszük 170 fokra, és 30 percig tovább sütjük (én légkeverésnél 180 fokon, majd 150 fokon sütöttem, a sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy nehogy megégjen).

Amikor a briós készre sült, a sütőből kivesszük, és pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálaláskor a teljesen kihűlt brióst éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, vajjal és lekvárral kínáljuk.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.