Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl tejben 1 mokkáskanál cukorral, majd a többi hozzávalóival jól kidagasztjuk. Keverőtálban meleg helyen 1/2 óra alatt megkel.
Kettő egyforma nagyságú darabba vágjuk. Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk, és egyenként cipót formálunk belőlük. 10 percig pihenni hagyjuk.
Addig a másik tésztát vesszük elő. Leválasztjuk az 1/4 részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék 3/4 részt szintén 5 egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük, majd pihentetjük letakarva.
Elővesszük az első 5 cipónkat. Egyesével kb. 22-23 cm átmérőjű köröket sodrunk belőle.
Egy gáztepsi hátoldalára sütőpapírt teszünk, és az elsőt ráhelyezzük. Megkenjük olvasztott vajjal. Kinyújtjuk a másodikat is, és az első tetejére tesszük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a 4 réteg oldalát is befedje. A tészta közepét 8 részre vágjuk úgy, hogy körben 1 cm szélességben egyben hagyjuk, a cikkeket kihajtjuk.
Most az 5 kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pontosan úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm legyen. Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük. A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, 8 részre vágjuk, a szélén 1 centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők. Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót. Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát 1 egész felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó-, len- vagy szezámmaggal.
Betoljuk a sütőbe, és készre sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.