Előkészítés: Az almát megmossuk, kivájjuk a magházát. A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk. A sütőt 220 °C-ra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Az almákat szárukkal fölfelé deszkára állítjuk, és felülről lefelé az aljától számított 2 cm-es mélységig bevágjuk úgy, hogy nyolc egyenlő gerezdet kapjunk, majd szorosan egymás mellé egy lapos tűzálló tálba tesszük. Óvatosan az almák közepébe nyomkodjuk a szilva egynegyedét – nem szükséges, hogy a nyílás végéig leérjen. Meghintjük a barna cukorral, és ráöntjük a bort. Mellé szórjuk a citrom- és narancshéjat, a fahéjrudat és a szegfűszeget. Az almát fedő nélkül 15 percig sütjük a sütőben, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 °C-ra (gázsütő: 2. fokozat), és tovább sütjük kb. 45 percig. Közben 10–15 percenként meglocsoljuk a borral. Akkor jó az alma, ha megpuhul, de még nem esik szét. A borhoz keverjük a cukrot, kevergetjük, és sziruppá sűrűsítjük. Az almát külön tányérokon, a portói sziruppal leöntve tálaljuk. Tetejére kevés porcukrot szórunk, és tejszínnel vagy joghurttal körítjük, tetszés szerint.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva
1 adag: 363 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.