Elkészítés: A tésztához a lisztet, diót, cukrot, csipetnyi sót tálba szórom, az apró kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal hozzámorzsolom. A tojást kissé felverem, hozzáadom a diós morzsához és tésztává gyúrom. Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órán át hűtőszekrényben pihentetem.
Közben elkészítem a tölteléket. A körtéket meghámozom, magházukat eltávolítom. Egy közepes méretű lábosba öntöm a bort, hozzákanalazom a cukrot, vaníliával kevert porcukrot, beleteszem a fűszereket, felforralom. A már forrásban lévő fűszeres borba helyezem a körtéket. 2-3 percet párolom, majd hagyom lassan kihűlni. A már langyos körtéket tálra szedem, lecsepegtetetem.
A borhoz 1 evőkanál keményítőt adok, alaposan elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, besűrítem a krémet. A zselatint a csomagoláson előírtaknak megfelelően 4 evőkanál vízben feloldom, kis edényben felmelegítem, 1 evőkanálnyi kivételével a borkrémhez adom. Az egészet tálba öntöm, a tetejét frissen tartó fóliával lefedem, szobahőmérsékleten hűlni hagyom.
A sütőt 175 fokra előmelegítem, a piteforma alját sütőpapírral borítom.
Amíg a krém hűl, a tésztát 3-5 mm vékony körlappá nyújtom, kibélelem vele az előkészített sütőformát. Villával kissé megszurkálom, majd sütőpapírral lefedem, erre sütőbabot (vagy bármilyen sütési nehézként használt hüvelyest vagy rizst) szórok, az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm. A sütőbabot és -papírt eltávolítom, a formában hagyom hűlni.
A tejszínből kemény habot verek, óvatosan beleforgatom a már hideg borkrémbe. 10 percre hűtőszekrénybe teszem – ennyi idő alatt az állaga kissé szilárdabb lesz, de a zselatin még nem fejti ki teljesen szilárdító hatását. A kissé lehűtött krémmel töltöm a kihűlt pitetésztát. 1 órára visszateszem a hűtőszekrénybe.
A lecsepegtetett, kihűlt körtéket felszeletelem úgy, hogy a szárhoz közeli résznél néhány mm-t egyben hagyok. Az 1 evőkanálnyi zselatint felmelegítem, hogy újra folyékony legyen.
A kissé megszilárdult krém tetején legyezőszerűen elhelyezem a körtéket. Kenőecset segítségével a maradék zselatinnal vékonyan megkenem a gyümölcsöket. Hűtőszekrényben legalább 2 órát pihentetem. Tálalás előtt 2 teáskanál darált diót szórok rá. Hideg vízbe mártott, éles késsel tortaszerűen szeletelem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.