Enni mindenki szeret. De az ételt bizony el is kell készíteni. Sőt, egészségesen étkezni vagy az ételallergiákra tekintettel sütni-főzni már kihívás. Na és ebben segít kifejezetten szórakoztató, élményekkel teli formában a PEOPLE TEAM nyári élménytábora, a kuktatábor.
„Az vagy, amit megeszel” – az először Feuerbach által használt kifejezés az idők során az egészségtudatos táplálkozás mottójává vált. A gyorséttermek térhódítása mellett a XXI. században az egészséges étkezés egyre több családnak lett fontos. Általános trendről is beszélhetünk, de hatással volt rá a beazonosított ételallergiás reakciók sokasága, a karantén idején pedig különösen felértékelődött a főzés jelentősége. Egy otthon elkészített fogás ugyanis nem csupán a testnek, hanem a léleknek is jót tesz. Egy ételt megalkotni egyike a legkreatívabb elfoglaltságoknak. Ez nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz.
Sok szülő igyekszik megszerettetni gyerekével a főzést, ami, lássuk be, a házhoz rendelési trendekkel már-már kikopni látszott. A saját készítésű étel elfogyasztása hatalmas öröm és büszkeség, a gyerekek pedig megtapasztalják, milyen élvezetes a családi főzőcske. Így azon túl, hogy egészségesebben étkeznek, a gyorséttermek kínálata is kevésbé lesz vonzó számukra. Ezt az élményt, vagyis a közösen sütést és főzést, a konyhai tudással összekötött alkotáson keresztüli örömszerzést adja vissza szórakoztató formában a kuktatábor.
A PEOPLE TEAM nyári kuktatáborában a trendi unikorniskakitól kezdve a gluténmentes vagy vegán palacsintán át egészen a cukrászatig bármit kipróbálhatnak a gyerekek. A turnus végén a résztvevők receptfüzetet és kötényt kapnak ajándékba.
Egy 4 éves gyerek már aktív és hasznos segítség lehet a konyhában: fel tudja törni a tojást, vagy szívesen kevergeti a tésztát. A 7-8 évesek önállóan is el tudnak készíteni egyszerűbb ételeket. A PEOPLE TEAM bentlakásos kuktatáborába 7–17 éves kor között várnak jelentkezőket. A táborozók maguk állítják össze a hét menüjét, és közösen vásárolnak be hozzá. Elsajátítják a klasszikus köretek, a feltétek, később pedig az ínycsiklandó desszertek elkészítésének fortélyait. Az alapoktól a klasszikus zserbógolyóig vagy a vegán különlegességekig. Vaktesztes illat- és ízteszteken keresztül, játékos formában ismerkednek meg a különböző fűszerekkel a gyerekek. Ez pedagógiailag is sokkal maradandóbb, mint beléjük verni vagy lexikálisan számonkérni rajtuk az ismereteket. Sőt, részletesen megismerik a konyhai eszközöket is, ugyanis sok fiatal számára ezeknek a funkciója már messze nem evidens.
Mónika fia járt már a PEOPLE TEAM kuktatáborban: „Anyukaként úgy gondolom, hogy ennél hasznosabb és élvezetesebb elfoglaltságot nem is választhattunk volna Benivel közösen. Ő mondta, hogy szívesen kipróbálna egy főzőtábort, mi pedig beleegyeztünk a férjemmel. Azóta Beni itthon is bemutatta azokat a fogásokat, amelyek elkészítését a PT nyári táborában elsajátította. Biztos vagyok benne, hogy akkor is megállja majd a helyét, ha továbbtanulási célból más városba költözik.”
Julcsi vegán, édesanyja, Nikoletta szerint mégsem kell lemondania a finom fogásokról: „Nagyon örültünk, amikor megláttuk, hogy a PEOPLE TEAM vegán tábort is szervez. A kislányom önszántából mondott le a húsfélékről, és egy-egy vendégség alkalmával kellemetlenül érintett bennünket, hogy a vendéglátóink nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. A PT tematikus tábora azonban remek receptekkel ismertette meg Julcsit, és elmondása alapján a társaság is szuper volt, senki sem nézte ki a döntése miatt. A tanult ételeket azóta az itteni barátnőinek is megmutatta, és mindenki dicsérte őt. Nagyon büszke vagyok rá.”
A kecskeméti egyetem campusán nem csak kukták szorgoskodnak, a tábor többi lakója mind egy-egy választott témával (angol, sport, fotózás stb.) foglalkozik. Délután és este mindenki együtt kapcsolódhat ki a rengeteg szabadidős programban. Koncertek, csapatversenyek, előadások, vetélkedők és bemutatók szórakoztatják a gyerekeket. A turnus végén aztán a főzés kis mesterei hatalmas adag süteménnyel lepik meg társaikat. Természetesen ebben a táborban sem maradhat el a munkát elismerő oklevél, a csapatversenyek után pedig még ajándékok és díjak is járnak mindenkinek.
Ide kattintva található a jelentkezési lap – csapjunk bele a lecsóba!
A hétköznapok rohanásában és a hétvégék sűrű programjai között talán kevesebb idő jut az ilyen jellegű eseményekre. Egyre több szervezet kínál azonban nyári főzős vakációt. A Gourmand táborokban például választani lehet az olasz és a karibi ízekre specializálódott kurzusok közül.
A Tündérkert táborban a konyhakalandorok megismerhetik a kenyérsütés fortélyait, kipróbálhatják különböző nemzetek ételeit, és lekvárt főzhetnek idényjellegű gyümölcsökből. A kézműves foglalkozásokon maguk készítik el az üvegek címkéit, de megtanulják az ünnepi terítés művészetét is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.