Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Repeta - Gyerekkedvencek

Imádják a gyerekek nyári kuktatábort és cukrászkodást, ahol élmény a sütés-főzés

Vélhetően a kereskedelmi televíziók jó hangulatú főzőműsorai alapozták meg a sikert, de évek óta rengetegen jelentkeznek, és minden évben nagyon hamar betelik a kuktatábor, ahol szórakoztató formában tanulják meg a gyerekek, mi a különbség a kakukkfű és a bazsalikom, vagy a habarás és a rántás között.

Enni mindenki szeret. De az ételt bizony el is kell készíteni. Sőt, egészségesen étkezni vagy az ételallergiákra tekintettel sütni-főzni már kihívás. Na és ebben segít kifejezetten szórakoztató, élményekkel teli formában a PEOPLE TEAM nyári élménytábora, a kuktatábor.

Főzni ugyanis jó

„Az vagy, amit megeszel” – az először Feuerbach által használt kifejezés az idők során az egészségtudatos táplálkozás mottójává vált. A gyorséttermek térhódítása mellett a XXI. században az egészséges étkezés egyre több családnak lett fontos. Általános trendről is beszélhetünk, de hatással volt rá a beazonosított ételallergiás reakciók sokasága, a karantén idején pedig különösen felértékelődött a főzés jelentősége. Egy otthon elkészített fogás ugyanis nem csupán a testnek, hanem a léleknek is jót tesz. Egy ételt megalkotni egyike a legkreatívabb elfoglaltságoknak. Ez nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz.

A saját étel sokkal finomabb, és egyre trendibb újra főzni

Sok szülő igyekszik megszerettetni gyerekével a főzést, ami, lássuk be, a házhoz rendelési trendekkel már-már kikopni látszott. A saját készítésű étel elfogyasztása hatalmas öröm és büszkeség, a gyerekek pedig megtapasztalják, milyen élvezetes a családi főzőcske. Így azon túl, hogy egészségesebben étkeznek, a gyorséttermek kínálata is kevésbé lesz vonzó számukra. Ezt az élményt, vagyis a közösen sütést és főzést, a konyhai tudással összekötött alkotáson keresztüli örömszerzést adja vissza szórakoztató formában a kuktatábor.

Főzősuli, vagyis szórakozva tanulás a nyári vakáció alatt

A PEOPLE TEAM nyári kuktatáborában a trendi unikorniskakitól kezdve a gluténmentes vagy vegán palacsintán át egészen a cukrászatig bármit kipróbálhatnak a gyerekek. A turnus végén a résztvevők receptfüzetet és kötényt kapnak ajándékba.

Egy 4 éves gyerek már aktív és hasznos segítség lehet a konyhában: fel tudja törni a tojást, vagy szívesen kevergeti a tésztát. A 7-8 évesek önállóan is el tudnak készíteni egyszerűbb ételeket. A PEOPLE TEAM bentlakásos kuktatáborába 7–17 éves kor között várnak jelentkezőket. A táborozók maguk állítják össze a hét menüjét, és közösen vásárolnak be hozzá. Elsajátítják a klasszikus köretek, a feltétek, később pedig az ínycsiklandó desszertek elkészítésének fortélyait. Az alapoktól a klasszikus zserbógolyóig vagy a vegán különlegességekig. Vaktesztes illat- és ízteszteken keresztül, játékos formában ismerkednek meg a különböző fűszerekkel a gyerekek. Ez pedagógiailag is sokkal maradandóbb, mint beléjük verni vagy lexikálisan számonkérni rajtuk az ismereteket. Sőt, részletesen megismerik a konyhai eszközöket is, ugyanis sok fiatal számára ezeknek a funkciója már messze nem evidens.

Mónika fia járt már a PEOPLE TEAM kuktatáborban: „Anyukaként úgy gondolom, hogy ennél hasznosabb és élvezetesebb elfoglaltságot nem is választhattunk volna Benivel közösen. Ő mondta, hogy szívesen kipróbálna egy főzőtábort, mi pedig beleegyeztünk a férjemmel. Azóta Beni itthon is bemutatta azokat a fogásokat, amelyek elkészítését a PT nyári táborában elsajátította. Biztos vagyok benne, hogy akkor is megállja majd a helyét, ha továbbtanulási célból más városba költözik.”

A gyerekeknek nagy élmény, ha saját maguk készíthetik el az ételt /Fotó: Shutterstock
A gyerekeknek nagy élmény, ha saját maguk készíthetik el az ételt /Fotó: Shutterstock

Julcsi vegán, édesanyja, Nikoletta szerint mégsem kell lemondania a finom fogásokról: „Nagyon örültünk, amikor megláttuk, hogy a PEOPLE TEAM vegán tábort is szervez. A kislányom önszántából mondott le a húsfélékről, és egy-egy vendégség alkalmával kellemetlenül érintett bennünket, hogy a vendéglátóink nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. A PT tematikus tábora azonban remek receptekkel ismertette meg Julcsit, és elmondása alapján a társaság is szuper volt, senki sem nézte ki a döntése miatt. A tanult ételeket azóta az itteni barátnőinek is megmutatta, és mindenki dicsérte őt. Nagyon büszke vagyok rá.”

A kecskeméti egyetem campusán nem csak kukták szorgoskodnak, a tábor többi lakója mind egy-egy választott témával (angol, sport, fotózás stb.) foglalkozik. Délután és este mindenki együtt kapcsolódhat ki a rengeteg szabadidős programban. Koncertek, csapatversenyek, előadások, vetélkedők és bemutatók szórakoztatják a gyerekeket. A turnus végén aztán a főzés kis mesterei hatalmas adag süteménnyel lepik meg társaikat. Természetesen ebben a táborban sem maradhat el a munkát elismerő oklevél, a csapatversenyek után pedig még ajándékok és díjak is járnak mindenkinek.

Ide kattintva található a jelentkezési lap – csapjunk bele a lecsóba!

A hétköznapok rohanásában és a hétvégék sűrű programjai között talán kevesebb idő jut az ilyen jellegű eseményekre. Egyre több szervezet kínál azonban nyári főzős vakációt. A Gourmand táborokban például választani lehet az olasz és a karibi ízekre specializálódott kurzusok közül.

A Tündérkert táborban a konyhakalandorok megismerhetik a kenyérsütés fortélyait, kipróbálhatják különböző nemzetek ételeit, és lekvárt főzhetnek idényjellegű gyümölcsökből. A kézműves foglalkozásokon maguk készítik el az üvegek címkéit, de megtanulják az ünnepi terítés művészetét is.

Repeta rovatunkban megtalálod a gyerekek kedvenc receptjeit!

ÍGY SZERETTESD MEG A GYEREKKEL A FŐZÉST - 6 SZUPER TRÜKK

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.