Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Alapételek

Rizses hús csirkéből - így lesz hibátlan a klasszikus kedvenc

Így lesz tökéletes a rizses hús csirkemellből
Anyukám repertoárja nem túl széles, de tény, hogy amit főz, az általában nagyon finom. Szortimentje egyik legnépszerűbb eleme a rizses hús, amit mindannyian imádunk. Mama különösképp, hiszen ez az étel gyorsan kész van, így nem kell a konyhában tölteni az egész napot.

Apukám nincs oda a disznóhúsért, ezért a rizses hús nálunk a leggyakrabban csirkemellből készül, és miután remekül be is lehet ízesíteni, melle húsa ide, vagy oda, egyáltalán nem száraz, sőt! Rizses hús esetén nem mindegy az sem, milyen rizzsel dolgozunk. Válasszunk kerekszeműt!

Az étel alapját egy hagyományos pörkölt adja. A rizs ennek levében fő, ettől lesz olyan ellenállhatatlanul ízletes. Vegyük figyelembe, hogy a jó pörkölthöz három dolog elengedhetetlen. Egyrészt nincs jó „pöri” sok-sok, lassan üvegesre párolt hagyma nélkül. Emellett fontos a kiváló minőségű pirospaprika, hiszen ez adja az étel gerincét.

A legfontosabb munkafázis pedig a hús megpirítása, amit a háziasszonyok nagy része következetesen kihagy. A pörkölt pedig ettől lesz az, ami. Ha egy igazán jó rizses húst szeretnénk csinálni, akkor a sorrend úgy néz ki, először először megpirítjuk a húst, hiszen ez rengeteg plusz ízzel gazdagítja majd az ételt, a hagymát pedig csak ezután adjuk hozzá.

Így lesz tökéletes a rizses hús csirkemellből
Így lesz tökéletes a rizses hús csirkemellből

Hozzávalók 6 személyre:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 2 db közepes vagy 1 nagy hagyma
  • 1 db nagy, érett paradicsom
  • 1 db hegyes, erős zöldpaprika (ha nem szereted az erőset, helyette 1 db tv paprika)
  • 2 tk. pirospaprika
  • 4 ek. olaj vagy kacsazsír
  • 450 ml alaplé (ha nincs, jó a víz is!)
  • só, bors
  • 30 dkg kerekszemű rizs

Elkészítés:

  1. Töröljük a húst szárazra, majd kockázzuk falatnyi darabokra. Megmosni nem kell, hiszen a hőkezelés alatt minden esetleges kórokozó elpusztul.
  2. Aprítsuk fel a hagymát. A paprikát vágjuk négybe, a paradicsomot kockázzuk fel.
  3. Egy vastag fenekű lábasban forrósítsuk fel a zsiradék felét, majd dobjunk rá annyit a húskockákból, hogy a lábas ne legyen túlzsúfolva. Ha túl sokat teszünk bele egyszerre, akkor a párától csak párolódni, nem pedig pirulni fog. A húst néha keverjük át, és ha minden oldala színt kapott, vegyük ki az első adagot, majd tegyünk bele egy következőt. Tegyünk így addig, míg minden hús el nem fogy, majd tegyük félre.
  4. Tegyük a lábasba a maradék zsiradékot, vegyük le a hőt közepesre, majd adjuk hozzá a hagymát. Sózzuk meg, és pároljuk üvegesre.
  5. Szórjuk a hagymára a pirospaprikát, keverjük át és adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, majd a húst.
  6. Pároljuk az ételt 20 percig, és ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá egy kevés vizet.
  7. Amikor már majdnem kész, öntsük rá a rizst és kb. annyi forró folyadékot, amennyi a pörkölt lábasban lévő szaftjával együtt a rizs mennyiségének duplája. Kóstoljuk meg, és sózzuk ízlés szerint.
  8. Alacsony lángon lefedve és néha átkeverve pároljuk az ételt addig, míg a rizs meg nem puhul. Ha szükséges, főzés közben adjunk hozzá időnként még egy kevés vizet.
  9. Tálaljuk savanyúsággal.

Borítókép: Mindmegette

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.