A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Madártejszelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta
Mirinda-szelet
Vadas marha
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal
Praktikus

Ha ezt teszed a tésztával főzés előtt, olyan finom lesz, mint eddig még soha!

Tésztafőzés /Fotó: Shutterstock
A tésztafőzés az egyik legegyszerűbb konyhai művelet, legalábbis annak tűnik! Nem mindegy azonban, hogy milyen tésztát választunk, mennyire sós a víz és meddig főzzük, ezek ugyanis mind befolyásolják az ízét. Van viszont még egy praktika, amit csak kevesen ismernek!

A tésztafőzés során elég pár dolgot észben tartani, és garantált, hogy mindig finom lesz a végeredmény. A tésztát minden esetben bő, forrásban lévő sós vízben főzzük, amit ha megnyalunk, olyan mintha tengervizet kóstolnánk. Olajat nem szükséges a főzővízbe tenni, ellenben a már megfőtt és lecsöpögtetett tésztára tehetünk pár csepp olajat, így biztosan nem ragad össze.

A főzési idő tésztánként eltérő, de szinte mindegyik kapcsán elmondható, hogy nem szabad a tésztát túlfőzni, hagyjuk al dentére, ugyanis nemcsak az íze lesz jobb, ha picit keményebb, de az emésztésünknek is jót teszünk vele.

Szinte mindegyik tésztafélének jót tesz, ha főzés előtt előpirítjuk /Fotó: Shutterstock
Szinte mindegyik tésztafélének jót tesz, ha főzés előtt előpirítjuk /Fotó: Shutterstock

Ezek a tésztafőzési alapismeretek, ám azt kevesen tudják, hogy nem csak a főzés során „ízesíthetjük" a száraztésztát. Ha extra ízt szeretnénk kölcsönözni a tésztaételnek, akkor érdemes már a főzés előtt kezelésbe venni az árut.

Pirítsuk meg a tésztát főzés előtt!

Nem vesz igénybe sok időt, ha a száraztésztát megpirítjuk főzés előtt, viszont karakteres, diós ízt kölcsönöz neki. Ezzel a trükkel még a legegyszerűbb tésztás fogásokat is feldobhatjuk.

A tészta pirításának módszerei

A törékeny vagy hosszú tészták (mint a lasagne, a csőtészták vagy a spagetti) nem alkalmasak arra, hogy serpenyőben pirítsuk azokat, így az ilyen száraztésztákat érdemes megmikrózni vagy betenni a sütőbe.

Finom, diós ízt kölcsönöz a tésztának, ha főzés előtt kissé megpirítjuk /Fotó: Shutterstock
Finom, diós ízt kölcsönöz a tésztának, ha főzés előtt kissé megpirítjuk /Fotó: Shutterstock

Melegítsük elő a sütőt alsó-felső módban 180 Celsius-fokra, helyezzük a száraztésztát egy tepsire vagy sütőlemezre, egyengessük el, és süssük 10 perc alatt enyhén barna színűre. Féltávnál érdemes lehet megfordítani vagy átkeverni a tésztát, hogy minden oldalát egyenletesen érje a hő.

Ha serpenyőben készítjük, akkor csepegtessünk pár csepp olajat a tésztára, majd pirítsuk addig, amíg nem lesz világosbarna színe, és nem érezzük meg a diós, pirított illatát. Mikrohullámú sütőben is elősüthetjük a tésztát, ebben az esetben is érdemes pár csepp olajat locsolni rá, összekeverni és 50%-os teljesítményen 3-5 percig melegíteni. Előfordulhat, hogy mikrózás közben a tészta kissé felhólyagosodik – írja a Daily Meal.

Az előpirított tésztát ezután a szokott módon használjuk fel, vagy a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzzük meg.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.