A tésztafőzés során elég pár dolgot észben tartani, és garantált, hogy mindig finom lesz a végeredmény. A tésztát minden esetben bő, forrásban lévő sós vízben főzzük, amit ha megnyalunk, olyan mintha tengervizet kóstolnánk. Olajat nem szükséges a főzővízbe tenni, ellenben a már megfőtt és lecsöpögtetett tésztára tehetünk pár csepp olajat, így biztosan nem ragad össze.
A főzési idő tésztánként eltérő, de szinte mindegyik kapcsán elmondható, hogy nem szabad a tésztát túlfőzni, hagyjuk al dentére, ugyanis nemcsak az íze lesz jobb, ha picit keményebb, de az emésztésünknek is jót teszünk vele.
Ezek a tésztafőzési alapismeretek, ám azt kevesen tudják, hogy nem csak a főzés során „ízesíthetjük" a száraztésztát. Ha extra ízt szeretnénk kölcsönözni a tésztaételnek, akkor érdemes már a főzés előtt kezelésbe venni az árut.
Nem vesz igénybe sok időt, ha a száraztésztát megpirítjuk főzés előtt, viszont karakteres, diós ízt kölcsönöz neki. Ezzel a trükkel még a legegyszerűbb tésztás fogásokat is feldobhatjuk.
A törékeny vagy hosszú tészták (mint a lasagne, a csőtészták vagy a spagetti) nem alkalmasak arra, hogy serpenyőben pirítsuk azokat, így az ilyen száraztésztákat érdemes megmikrózni vagy betenni a sütőbe.
Melegítsük elő a sütőt alsó-felső módban 180 Celsius-fokra, helyezzük a száraztésztát egy tepsire vagy sütőlemezre, egyengessük el, és süssük 10 perc alatt enyhén barna színűre. Féltávnál érdemes lehet megfordítani vagy átkeverni a tésztát, hogy minden oldalát egyenletesen érje a hő.
Ha serpenyőben készítjük, akkor csepegtessünk pár csepp olajat a tésztára, majd pirítsuk addig, amíg nem lesz világosbarna színe, és nem érezzük meg a diós, pirított illatát. Mikrohullámú sütőben is elősüthetjük a tésztát, ebben az esetben is érdemes pár csepp olajat locsolni rá, összekeverni és 50%-os teljesítményen 3-5 percig melegíteni. Előfordulhat, hogy mikrózás közben a tészta kissé felhólyagosodik – írja a Daily Meal.
Az előpirított tésztát ezután a szokott módon használjuk fel, vagy a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzzük meg.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.