Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Praktikus

Ha ezt teszed a tésztával főzés előtt, olyan finom lesz, mint eddig még soha!

Tésztafőzés /Fotó: Shutterstock
A tésztafőzés az egyik legegyszerűbb konyhai művelet, legalábbis annak tűnik! Nem mindegy azonban, hogy milyen tésztát választunk, mennyire sós a víz és meddig főzzük, ezek ugyanis mind befolyásolják az ízét. Van viszont még egy praktika, amit csak kevesen ismernek!

A tésztafőzés során elég pár dolgot észben tartani, és garantált, hogy mindig finom lesz a végeredmény. A tésztát minden esetben bő, forrásban lévő sós vízben főzzük, amit ha megnyalunk, olyan mintha tengervizet kóstolnánk. Olajat nem szükséges a főzővízbe tenni, ellenben a már megfőtt és lecsöpögtetett tésztára tehetünk pár csepp olajat, így biztosan nem ragad össze.

A főzési idő tésztánként eltérő, de szinte mindegyik kapcsán elmondható, hogy nem szabad a tésztát túlfőzni, hagyjuk al dentére, ugyanis nemcsak az íze lesz jobb, ha picit keményebb, de az emésztésünknek is jót teszünk vele.

Szinte mindegyik tésztafélének jót tesz, ha főzés előtt előpirítjuk /Fotó: Shutterstock
Szinte mindegyik tésztafélének jót tesz, ha főzés előtt előpirítjuk /Fotó: Shutterstock

Ezek a tésztafőzési alapismeretek, ám azt kevesen tudják, hogy nem csak a főzés során „ízesíthetjük" a száraztésztát. Ha extra ízt szeretnénk kölcsönözni a tésztaételnek, akkor érdemes már a főzés előtt kezelésbe venni az árut.

Pirítsuk meg a tésztát főzés előtt!

Nem vesz igénybe sok időt, ha a száraztésztát megpirítjuk főzés előtt, viszont karakteres, diós ízt kölcsönöz neki. Ezzel a trükkel még a legegyszerűbb tésztás fogásokat is feldobhatjuk.

A tészta pirításának módszerei

A törékeny vagy hosszú tészták (mint a lasagne, a csőtészták vagy a spagetti) nem alkalmasak arra, hogy serpenyőben pirítsuk azokat, így az ilyen száraztésztákat érdemes megmikrózni vagy betenni a sütőbe.

Finom, diós ízt kölcsönöz a tésztának, ha főzés előtt kissé megpirítjuk /Fotó: Shutterstock
Finom, diós ízt kölcsönöz a tésztának, ha főzés előtt kissé megpirítjuk /Fotó: Shutterstock

Melegítsük elő a sütőt alsó-felső módban 180 Celsius-fokra, helyezzük a száraztésztát egy tepsire vagy sütőlemezre, egyengessük el, és süssük 10 perc alatt enyhén barna színűre. Féltávnál érdemes lehet megfordítani vagy átkeverni a tésztát, hogy minden oldalát egyenletesen érje a hő.

Ha serpenyőben készítjük, akkor csepegtessünk pár csepp olajat a tésztára, majd pirítsuk addig, amíg nem lesz világosbarna színe, és nem érezzük meg a diós, pirított illatát. Mikrohullámú sütőben is elősüthetjük a tésztát, ebben az esetben is érdemes pár csepp olajat locsolni rá, összekeverni és 50%-os teljesítményen 3-5 percig melegíteni. Előfordulhat, hogy mikrózás közben a tészta kissé felhólyagosodik – írja a Daily Meal.

Az előpirított tésztát ezután a szokott módon használjuk fel, vagy a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzzük meg.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.