Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba
Az elmúlt évek egyik nagy visszatérője a csicsóka, amelyet ugyan nem egy öröm pucolni, de fogyasztani annál inkább. Bemutatjuk, hogy miért érdemes lecserélned a krumplit erre az érdekes zöldségre.

Télen kell egy kis változatosság. A szezon zöldségei már nem tudnak újat nyújtani, a primőrök még váratnak magukra. Ilyenkor jönnek jól a kissé mellőzött, elfeledett alapanyagok, amelyeket sokféle módon bevethetünk a konyhában, mint a régi-új kedvenc: a csicsóka.

A csicsóka egyetlen hátránya, hogy nehéz megpucolni - de érdemes!
A csicsóka egyetlen hátránya, hogy nehéz megpucolni - de érdemes!

Ezért változtass!

A csicsóka jó alternatívája a krumplinak, bár annál sokkal édeskésebb az íze. A szintén amerikai származású gumóból számtalan fogás készíthető, ahol krumplival dolgoznánk, ott nyugodtan használhatjuk a csicsókát is. A csicsókából nagyon kellemes krémleveseket készíthetünk, a különféle burgonyakrémlevesek mintájára. Nagyon jó választás lehet, ha egy kis szarvasgombás olajjal ízesítjük, de a zöld fűszerekkel is érdemes összeboronálni a csicsókát.

A csicsóka sokkal kevésbé hizlal mint a krumpli, de a teltségérzetet azért bőven biztosítja
A csicsóka sokkal kevésbé hizlal mint a krumpli, de a teltségérzetet azért bőven biztosítja

Köretnek, főételnek, LEVESNEK

A klasszikus köret szerepét is könnyedén betölti ez a zöldség, süthetjük, párolhatjuk, készíthetünk belőle pürét vagy akár nyersen is kínálhatjuk. Miután nyersen is fogyasztható, így kitűnő alapanyaga lehet számos salátának, nyers ételnek, de készíthetünk belőle különféle leveket, turmixokat is.

Csicsókalepény

Reszelt csicsókából sülhet csicsóka lepény, de rakott fogásokba is belekombinálhatjuk a reszelt vagy gyaluban vékonyra szelt csicsókát, sőt ez utóbbiból kitűnő gratin dauphinois-t, azaz tejszínes rakott zöldséget alkothatunk, amelynek eredetije ugyan krumpliból készült, de ebből a gumóból elkészítve is nagyon finom.

Főzz főzeléket!

Csicsókából főzhetünk főzeléket is. A krumplivak megálmodott főzelékeinket mind kipróbálhatjuk csicsókával, főhet belőle paradicsomos csicsóka, kerülhet kelkáposzta főzelékbe, de a hagyományos burgonyafőzelék is tökéletesen működik csicsókából. Ha nem szeretnénk kizárólag ebből a zöldségből készíteni, akkor célszerű zellerrel társítva felhasználni.

A csicsókát süthetjük, párolhatjuk, készíthetünk belőle pürét vagy akár nyersen is kínálhatjuk
A csicsókát süthetjük, párolhatjuk, készíthetünk belőle pürét vagy akár nyersen is kínálhatjuk

Ezért jó választás

A csicsóka nem csak finom, hanem egészséges is. Rosttartalma sokszorosa a krumpliénak, ezen kívül cukorbetegek számára ideális alapanyag, mivel inulin formában tartalmazza a szénhidrátot. De ez nem csak a cukorbetegeknek örömhír, hanem nekünk is, sokkal kevésbé hizlal mint a krumpli, de a teltségérzetet azért bőven biztosítja.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.