Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Világkonyha

Sör, knédli és prágai sonka: okok, amiért imádjuk a cseh konyhát!

cseh gasztronómia, sör
A cseh fővárosba nemcsak a történelmi látványosságok kedvéért, hanem kulináris élményekért is érdemes elutazni. Összegyűjtöttük, miért szeretjük Prágát!

Városnézésre kényelmes lábbeliben indulj, mert a Várnegyedben, a Kisoldalon és a Moldva túlpartján órákig bóklászhatsz a hangulatos, macskaköves utcákon! Az Óvárosi téren mindig tömeg gyűlik össze a csillagászati óramű (Orloj) alatt az egész órakor bemutatott bábjáték kezdetére. Ha korán érkezel, és nincs kedved a városháza tornya mellett lecövekelve ácsorogni, telepedj le a közeli teraszok valamelyikére, és rendelj egy sört.

Prágában meg kell kóstolnod a sört!

Prágában valóságos kultusza van a habzó italnak. A megannyi híres sörözőt képtelenség végigjárni, de az Újvárosban ne hagyd ki az 1499­ben alapított U Fleků vendéglőt, amely hajdanán Flekovskyék főzdéjéről kapta a nevét, a Vencel tér szomszédságában pedig látogass el A Kehelyhez (U Kalicha), amit Švejk, a derék katona, Jaroslav Hašek regényhőse tett világhírűvé.

Világhírű cseh ital

A Husova utcai patinás Az Arany Tigrishez (U Zlatého Tigra) címzett sörkimérés a 20. században Bohumil Hrabal író törzshelye volt, de csapoltak itt Vaclav Havel cseh és Bill Clinton amerikai elnöknek is. Az Óváros szívében könnyen megtalálod A Két Macskához (U Dvou Koček) és A Medvéhez (U Medvídků) címzett helyeket, az újvárosi Pivovarský Dům sörházban pedig többek között meggyes, banános, kávés különlegességeket, valamint egy pezsgőre hajazó specialitást (Šamp) kortyolhatsz.

Felejthetetlen sörkorcsolyák

A kisebb sörözőkben sokszor nem lehet meleg ételt rendelni, de az utcán lépten­-nyomon árult fenséges szafaládékkal, virslikkel és páros kolbászokkal (párky), valamint hideg sörkorcsolyákkal is csillapíthatod az éhségedet.

Prágai sonka és a cseh sajt

A korsók emelgetése közben szinte mindenhol kérhetsz világhírű prágai sonkát savanyú uborkával, házi sörsajtot (a pivní sýr valójában rozskenyérrel kínált kence, amelynek egy markáns ízű lágysajt az alapja) és pácolt sajtot (nakládaný hermelín). Utóbbihoz a camembert típusú sajtot csatos befőttesüvegbe töltött, hagymával, fokhagymával, szemes borssal, mustármaggal, csilipaprikával, babérlevéllel ízesített bő olajba teszik, és több napig érlelik.

A híres sült kolbászka

Korgó gyomrodat garantáltan elhallgattatja egy nagy adag sült kolbász vagy csülök (koleno), illetve a nemzeti ételnek számító szaftos sertéssült knédlivel és párolt savanyú káposztával (vepřové, knedlík se zeli). Nemzeti étel a hasonló körettel tálalt libasült is. A szárnyasok közül népszerűségben a liba, a vadhúsok közül a nyúlhús vezet. Köszönhetően annak, hogy évszázadokkal ezelőtt a cseh főurak nagy halastavakat létesítettek, a hal is a kedvenc eledelek közé tartozik, elsősorban a ponty.

A cseh konyha...
A cseh konyha jellemzően nem fűszerezi túl az ételeket és kevés zöldséget – főleg káposztát és gombát – használ, főzeléket alig ismer. Annál gazdagabb az étlap tésztaféleségekben. A listát a gombóc számtalan változata vezeti: knédli gyúrva és kelesztve, krumplis tésztából és zsemléből, golyónak formázva és szalvétagombócként felszeletelve, szószban vagy szósz nélkül, köretnek húshoz, halhoz, bármihez vagy önálló fogásként – hússal, sonkával vagy almával, barackkal, szilvával, mákkal, lekvárral, túróval töltve, cukorral, sajttal, mákkal, mézeskalács ­morzsával, mazsolával, dióval megszórva.

Különleges köretek

A gombóc mellett általános köret a krumpli (brambor), a levesek közül a gombás krumplileves (bramboračka) a legnépszerűbb. Végezetül: aligha fogod megállni, hogy meg ne kóstold a hagyományos buktákat, fánkokat és lepényeket, vagy el ne csábulj a mennyei tortáktól, krémektől, édes omlettektől, habrolóktól, töltött szeletektől...

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.