A neve azt jelenti, hogy „régimódi”. Állítólag 1881-ben, Kentuckyban készítette először egy bártender. Bourbon (azaz amerikai, főként kukorica alapú) whiskeyből készül. A legfőbb látványosság benne az, hogy egy kockacukrot kell a jéghideg italban elkevernünk – amely sejthetitek, jó pár perces mutatvány. Innentől a Ti fantáziátokra van bízva, hogy hogyan használjátok ki a jeges körbe-körbe kevergetést a készülő ital iránt érzett izgalom fokozására. Irtó fanyar íze van, erre számítsatok!
A James Bond filmekből is ismert klasszikus egy nagyon-nagyon fanyar koktél, csak a bátraknak ajánljuk – és csak bizonyos kor felett. James Bond rázva és nem keverve kérte, pedig az eredeti készítési mód keverőpohárban történik. Európában ha Martinit kérünk, akkor általában az olasz vermutot értik alatta, amely jobban elterjedt. Étkezés előtt fogyasztandó, és tulajdonképpen az egyik leghedonistább ital a világon. Hogy miért? Azért, mert úgy kell készíteni, hogy adott esetben, amikor a vendég „szárazan” kéri (ld. a Zabhegyező idevonatkozó jelenete), akkor a felhasznált vermut egy részét leöntjük a jégkockákról, tehát éppen csak arra használjuk, hogy egy kis bevonatot képezzen a jégen. Micsoda pazarlás!
Ez az egyik nagy kedvencem, mivel mint ahogy többször is írtunk róla, nagy rajongói vagyunk a „sour” típusú italoknak, amelyek egyfajta limonádénak is tekinthetőek, mivel az alapot a cukor-citrus igencsak érzékeny aránya adja. A cognac-hoz jól illik cukor helyett a szintén francia találmány, az édes Cointreau narancslikőr. A koktél elnevezése oldalkocsit (a motorokét) jelenti, de senki sem tudja, hogy miért lett ez a neve. A párizsi Ritz Carlton Hotel magáénak tartja a megalkotását, de azért erről vita folyik Londonnal. Nagyjából az I. világháború után lett népszerű.
Egy csodás aperitiv ital. Maga a sztori is nagyszerű, ugyanis először volt az Americano (vermouth rosso, Campari és szóda) – és egyébként ez az ital is felbukkant már James Bond filmben. Aztán ebből lett a Negroni, amelynél a szódát gin-re cserélték, majd a Negroni Sbagliato, amelyet 1972-ben „rontott el” egy bártender, mivel a gin helyett proseccot adott az italhoz. A Negroni a leghíresebb olasz koktél, 1919-ben Negroni báró kedvenc itala volt, innen kapta a nevét. Mi imádjuk, vacsora előtt, munka után. Csodás ital, mint általában az összes olasz aperitivo.
Nagy kedvencem a Mad Man (Reklámőrültek) c. Amerikai sorozat, amely a 60-as évekből egy reklámcég szereplőinek életéről szól. Folyamatosan, igazából reggeltől estig kanadai whisky-t (amely az egyik leglágyabb típusú whisky) szürcsölgetnek. Természetesen ez nem követendő példa, de én szeretem ezt az időszakot megidézni. Az ital nagyon fanyar – mint minden ital, amely tartalmaz keserű Angostura-cseppeket – de rendkívül elegáns.
Bármit is választotok, ügyeljetek arra, hogy prémium minőségű alapanyagokat (amelyek sajnos nem olcsók, de higgyétek el, megéri!) használjatok, sok jeget, és a megfelelő poharat válasszátok italaitokhoz.
Reméljük, sikerül meglepnetek kedveseteket! Italokat és bárfelszereléseket itt találtok! >>> www.koktelbolt.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.