Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Világkonyha

TOP 5 klasszikus koktél pasiknak - akár Valentin-napra!

James Bond, koktél
Bevallom, nem szeretem a Valentin-napot, mint ahogy általában az érzelmektől túláradó „szeretlek, szívem” amerikai stílust sem. De nem vagyunk egyformák, és ez így van jól. Mégis talán ez egy jó alkalom, hogy hétvégén kipróbáljunk 1-2 klasszikus koktélt, amely a Valentin-napi vacsora kísérője is lehet, akár otthon, akár étteremben töltjük szerelmünkkel.
1. Old fashioned – az izgalmasan kavargó

A neve azt jelenti, hogy „régimódi”. Állítólag 1881-ben, Kentuckyban készítette először egy bártender. Bourbon (azaz amerikai, főként kukorica alapú) whiskeyből készül. A legfőbb látványosság benne az, hogy egy kockacukrot kell a jéghideg italban elkevernünk – amely sejthetitek, jó pár perces mutatvány. Innentől a Ti fantáziátokra van bízva, hogy hogyan használjátok ki a jeges körbe-körbe kevergetést a készülő ital iránt érzett izgalom fokozására. Irtó fanyar íze van, erre számítsatok!

Bogitól kapott karácsonyi ajándék könyvembe jegyzetelem a klasszikusokat, hogy minden meglegyen egy helyen.
Bogitól kapott karácsonyi ajándék könyvembe jegyzetelem a klasszikusokat, hogy minden meglegyen egy helyen.
2. Martini – a hedonista

A James Bond filmekből is ismert klasszikus egy nagyon-nagyon fanyar koktél, csak a bátraknak ajánljuk – és csak bizonyos kor felett. James Bond rázva és nem keverve kérte, pedig az eredeti készítési mód keverőpohárban történik. Európában ha Martinit kérünk, akkor általában az olasz vermutot értik alatta, amely jobban elterjedt. Étkezés előtt fogyasztandó, és tulajdonképpen az egyik leghedonistább ital a világon. Hogy miért? Azért, mert úgy kell készíteni, hogy adott esetben, amikor a vendég „szárazan” kéri (ld. a Zabhegyező idevonatkozó jelenete), akkor a felhasznált vermut egy részét leöntjük a jégkockákról, tehát éppen csak arra használjuk, hogy egy kis bevonatot képezzen a jégen. Micsoda pazarlás!

Bond. James Bond.
Bond. James Bond.
3. Sidecar – Párizs és London között

Ez az egyik nagy kedvencem, mivel mint ahogy többször is írtunk róla, nagy rajongói vagyunk a „sour” típusú italoknak, amelyek egyfajta limonádénak is tekinthetőek, mivel az alapot a cukor-citrus igencsak érzékeny aránya adja. A cognac-hoz jól illik cukor helyett a szintén francia találmány, az édes Cointreau narancslikőr. A koktél elnevezése oldalkocsit (a motorokét) jelenti, de senki sem tudja, hogy miért lett ez a neve. A párizsi Ritz Carlton Hotel magáénak tartja a megalkotását, de azért erről vita folyik Londonnal. Nagyjából az I. világháború után lett népszerű.

Így néz ki a Bols Mixersulis tankönyvem... egy ideig ilyen négyzetek segítségével tanultam az arányokat.
Így néz ki a Bols Mixersulis tankönyvem... egy ideig ilyen négyzetek segítségével tanultam az arányokat.
4. Negroni – az olaszos életérzés

Egy csodás aperitiv ital. Maga a sztori is nagyszerű, ugyanis először volt az Americano (vermouth rosso, Campari és szóda) – és egyébként ez az ital is felbukkant már James Bond filmben. Aztán ebből lett a Negroni, amelynél a szódát gin-re cserélték, majd a Negroni Sbagliato, amelyet 1972-ben „rontott el” egy bártender, mivel a gin helyett proseccot adott az italhoz. A Negroni a leghíresebb olasz koktél, 1919-ben Negroni báró kedvenc itala volt, innen kapta a nevét. Mi imádjuk, vacsora előtt, munka után. Csodás ital, mint általában az összes olasz aperitivo.

5. Manhattan – az igazi amerikai feeling a 60-as évekből

Nagy kedvencem a Mad Man (Reklámőrültek) c. Amerikai sorozat, amely a 60-as évekből egy reklámcég szereplőinek életéről szól. Folyamatosan, igazából reggeltől estig kanadai whisky-t (amely az egyik leglágyabb típusú whisky) szürcsölgetnek. Természetesen ez nem követendő példa, de én szeretem ezt az időszakot megidézni. Az ital nagyon fanyar – mint minden ital, amely tartalmaz keserű Angostura-cseppeket – de rendkívül elegáns.

Bármit is választotok, ügyeljetek arra, hogy prémium minőségű alapanyagokat (amelyek sajnos nem olcsók, de higgyétek el, megéri!) használjatok, sok jeget, és a megfelelő poharat válasszátok italaitokhoz.

Reméljük, sikerül meglepnetek kedveseteket! Italokat és bárfelszereléseket itt találtok! >>> www.koktelbolt.hu

Szerzőnktől itt olvashatsz még több cikket! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.