Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Zöldség

A jó leves titka a zöldség! De mire használhatjuk még a répát és társait?

sárgarépa
A téli időszakban előtérbe kerülnek a különféle gyökérzöldségek. A fehér – és sárgarépa mellett erőre kap a zeller, a cékla és megjelenik a paszternák is, amelyet szerencsére egyre több helyen beszerezhetünk.
Végy egy csokor sárgarépát!

A sárgarépa felhasználási köre a legszélesebb, őt tudjuk a legtöbb fogásban elképzelni. A sárgarépa tökéletesen jól érzi magát a legtöbb ragulevesben, nem is csoda, nélküle elképzelhetetlen a gulyásleves vagy egy jó húsleves. De nem csak - mellékszereplőnek szerződtetett - leveszöldségként áll helyt, önmagában is képes levessé avanzsálni. Az őszi-téli hónapok krémleves-repertoárjába érdemes felvenni a sárgarépából készült levest is, ami curryvel, római köménnyel, köménnyel, gyömbérrel vagy különféle zöld fűszerekkel is ízesíthetünk.

A gyerekkori emlékek dacára, érdemes a sárgarépából főzeléket is készíteni. Kis habarással vagy turmixos önsűrítéssel könnyedén elkészíthető, a fent említett fűszerekkel vagy klasszikus módon, petrezselyemmel is fűszerezhető. A répafőzelék tükörtojással vagy friss fasírttal kínálva kitűnő ebéd. A sárgarépa köretként is jól funkcionál, kevés vajon párolva, köménnyel fűszerezve különféle sültek mellé adható.

A desszertek körében szintén ott a helye a sárgarépának, a második világháború óta elévülhetetlen érdemeket szerzett, ekkortájt született az azóta is kedvelt répatorta.

Fehérrépát a tányérra!

A fehérrépa évszázadokon át a petrezselyem árnyékában élt, a bokrétájának köszönhette a létét, de magával a répával senki sem foglalkozott igazán. Az utóbbi évszázadokban azonban Európa rákapott a fehérrépára, s leveszöldségként egész szép karriert futott be. A fehérrépa ezen kívül nagyon kellemes kiegészítő zöldsége s ok krémlevesnek, ahol még több szerep jut kellemes aromájának. Ennek az aromának köszönhetően többféle mártásban, köretnek készített pürében is ott a helye. A fehérrépát érdemes – más gyökérzöldségekkel együtt – sütőben lesütni, nagyon izgalmas körete lehet számos fogásnak.

A paszternák nem dagi fehérrépa

Bár ránézésre a fehérrépa elhízott testvérének tűnhet, a paszternák önálló kategóriába tartozik. A krumpli európai megjelenése előtt nagy népszerűségnek örvendő paszternák az utóbbi pár száz évben kissé elhanyagolódott, de szerencsére mostanában egyre több helyütt kapható. Tökéletes alternatívája a krumplinak. A pasztinákból készíthetünk krémlevest, köretnek való pürét, süthetjük, párolhatjuk is kedvünk szerint. A krumplival készülő péksüteményekhez is nyugodtan felhasználhatjuk, sülhet a pasztinákos cipó és a paszternákos pogácsa is.

Cékla, nem csak a csecsemőknek

A cékla legtöbb esetben savanyúságként kerül terítékre, holott sülve-főve is kitűnő fogást lehet belőle kerekíteni. A főtt cékla jó alapja lehet különféle krémleveseknek, krémeknek, mártásoknak, dipeknek, sőt izgalmas salátákat, előételeket készíthetünk belőle. Sütve egészen érdekes, édes, karakteres íz kerekedik ki belőle, köretnek rendkívül üdítő. Desszertfronton is ott a helye, a főtt céklával nagyon jól lazíthatók a különféle csokoládés krémek, sütemények.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.