Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Zöldség

Frankfurti leves, főzelék és rakottas - szuper fogások kelkáposztából

Frankfurti leves
Sokunk emlékeiben él gyerekkorunk egy-egy emblematikus kelkáposztás fogása, ami a mai napig akadályoz minket abban, hogy közelebbről megismerkedjünk ezzel a zöldséggel. Holott a kelkáposzta jó alapanyag, sokféleképp elkészíthető, s valóban ízletes fogások alapját képezheti.
Levesnek

A kelkáposzta leggyakrabb előfordulási formája a frankfurti leves. A menzák és a kifőzdék kedvelt, maradékgazdálkodásra alkalmas fogásában a kelkáposzta legtöbbször csak másodhegedűs, mondhatni azért van benne, mert nem volt elég krumpli a konyhán. Holott a puha, lágy ízű, kellemes textúrájú zöldség pluszt színt is adhat az ételnek, ha nem főzik túl. Érdemes kipróbálni a frankfurti levest úgy, hogy a zöldségek arányát elbillentjük a kelkáposzta irányába, s ezt az alapanyagot a krumplinál jóval később adjuk csak a készülő fogáshoz.

A kelkáposztát bármilyen más téli ragulevesbe beletehetjük (nagyon klassz helyen van egy minestornéban), a lényeg az, hogy ne főzzük túl soká. Ahogy összeesik egy kicsit, máris jó. Erre érdemes minden káposztás fogásnál odafigyelni, minél tovább hagyjuk főni, annál markánsabbá válik a "nemszeretem" káposztaszag, s közben a zöldség teljesen elveszti a karakterét, textúráját.

Főételek

A kelkáposzta főzelék igazi klasszikusnak számít, bár épp ez az a fogás, ami sokaknak elvette a kedvét a kelkáposztával való további kísérletezéstől. Pedig a jól elkészített kelkáposzta-főzelék finom, ha betartjuk a káposztára szabott főzési időt és a megfelelő fűszerekkel, alapanyagokkal társítjuk. A magyar konyha által nagyon kedvelt kömény és fokhagyma kiemelt partnerei, ezekkel szinte bármilyen kelkáposztás fogás életre kelthető. Bár a köményt sokan nem szeretik, egy keveset – fűszertojásba rejtve – mindenképp érdemes az adott fogáshoz adni.

A főzelékek mellett a kelkáposzta a rakott fogásokban is jól teljesít. Az előfőzött, párolt alapanyagokat tartalmazó, húsos, rizses, krumplis, szaftos rakottasokat ügyesen egészíti ki, segít elkülöníteni a szinteket, s bent tartja a felszabaduló gőzöket.

A kelkáposzta lazán egymásra simuló leveleit akár meg is tölthetjük. A töltelék mibenléte teljes mértékben a fantáziánkra van bízva, s igazság szerint az elkészítés módja is, mivel a töltött leveleket főzve vagy sütve is elkészíthetjük. A lényeg, hogy a végeredmény jó szaftos legyen.

A kelkáposztából tócsnit, krokettet, fasírozottat is készíthetünk, pontosabban ezeket fogásokat felturbózhatjuk egy kevés kelkáposztával.

Saláták

A különféle téli salátákban jó helye lehet a kelkáposztának. A zsengébb levelek nyersen is mehetnek bele, de akár blansírozva is adhatjuk a különféle fogásokhoz. A tésztasaláták mellett a vegyes zöldsalátába is ideális a kelkáposzta, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal bír, többek között kevésbé puffaszt, mint fejes rokona, ezen kívül elemi rostban, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.