Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Zöldség

Rukkola, a borsmustár

A mediterrán térségben már a római kortól ismert. Latin neve Eruca sativa, mi, magyarok, írjuk mindenféleképpen: rukkolának, rukolának, ruccolának, rucolának is.

Rukkola

Mint általában a fűszernövényeket, a rukkolát is afrodiziákumként tartják számon, ezért volt tilos a termesztése a régi kolostorokban. A, C, K vitamin is van benne, de vasban és kalciumban is gazdag. Íze mustáros, borsos, kicsit talán a tormára, egyesek szerint a földimogyoróra emlékeztet.

Afrodiziákum
Afrodiziákum

Balkonon, kertben

Gyorsan nő, a magok elvetése után 3 héttel már tehetjük is a rukkolát a kedvenc pizzánkra. Vigyázzunk, a rukkola olyan, mint a menta, pillanatok alatt azt vehetjük észre, hogy a kertünk helyén rukkolamező lett. Szárazságkedvelő növény, érdemes otthoni termesztésével próbálkozni. Frissen a legfinomabb, a hűtőben csak néhány napot bír ki, csavarjuk nedves konyharuhába, hogy minél tovább friss maradhasson.

Mire használjuk?

Elsősorban salátákat dobhatunk fel vele, de isteni az éppen megsült pizza tetején is. Engedjük érvényesülni különleges ízét, kóstoljuk meg szimplán néhány csepp dióolajjal és citrommal. Tehetjük a már kész rizottóba, de túróféléket, sajtokat, szendvicseket is ízesíthetünk vele. Finom belőle a pesto, akár medvehagymával keverve is. Vigyázat! Meleg hatására egy pillanat alatt összeesik. Érdekesség, hogy nemcsak a levél, de a virágok is ehetőek, sőt a magokat is el lehet fogyasztani.
Csöpögtessünk rá balzsamecetet és olívaolajat, reszeljünk rá egy kis parmezánt és már kész is az ínyenc saláta.

A rukkolás pizzát is érdemes kipróbálni
A rukkolás pizzát is érdemes kipróbálni

Szlovéniában a sajtos burekba tesznek rukkola leveleket. Egyiptomban is találkozhatunk vele, a fava babbal készült ételeket egészíti ki. Ischia szigetén, a Nápolyi–öbölben egy rukkolából készült pálinkát is megkóstolhatunk, a neve rucolino, és édeskés-borsos íze van.

Rukkolás paradicsomsaláta sült füstölt sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
4 paradicsom
20 dkg rukkola
1 evőkanál pesto
1 dl olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
40 dkg füstölt sajt (4 szelet)
Elkészítés: A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, és tányérra tesszük.
A paradicsomot a salátára fektetjük, sózzuk, borsozzuk. A pestót elkeverjük az olaj felével, és a balzsamecettel együtt a salátára locsoljuk. A maradék olajat felforrósítjuk, és megsütjük benne a sajtok mindkét oldalát. Még forrón a salátára rátesszük, és azonnal tálaljuk.

Rukkola pesto
Hozzávalók:
1 csokor rukkola
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A rukkolát összeturmixoljuk az olívaolajjal, fokhagymával, sóval és borssal. Pirítósra kenve nagyon finom, de sültekhez is jól passzol.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.