15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Zöldség

Tökfőzelék és fasírt - végre itt a mindenre jó főzőtök

tök
A főzőtök nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat és vizet, ezáltal serkenti az emésztőrendszer működését és kiváló folyadékforrás. De mit készítsünk belőle, mire figyeljünk a vásárlásnál, és hogyan tároljuk?
Miért legyen tök az adu?

Régészeti adatok bizonyítják, hogy a tökféléket több ezer éve termesztik Közép-Amerikában. Innen kerültek Európába a spanyolok közvetítésével, az Újvilág meghódítása után. A tökfélék rendkívül színes és változatos családját alapvetően két nagy csoportra osztjuk. A sütőtököt általában télen, míg a főzőtököt nyáron fogyasztjuk. A közönséges vagy étkezési tök az uborka, a patisszon és a cukkini rokona. Tudtad, hogy a magyar népnyelv dinkának is hívja?

Erre ügyelj vásárláskor

A főzőtök héjának színe a fajtájától függ. A hengeres spárgatök héja fehéres, világossárga. A vajszínű vecsési indás fajta kiváló friss és gyorsfagyasztott gyalult töknek. A laskatök héja fehér-zöld rajzolatokkal szabálytalanul márványozott. Ez a többi főzőtöktől eltérően akkor fogyasztható, ha már kemény a héja. (A zsenge termés keserű.) Istengyalulta töknek is hívják, mert főzés közben a húsa magától szétesik.

Vedd kézbe a kiszemelt darabot, és tapogasd meg. Ha túl kemény a héja, valószínűleg régen szedték le. A puhább héj és a szármaradvány élénksége friss szedésről tanúskodik. Ha a főzőtök a méretéhez képest túl könnyű, inkább ne vásárold meg.

Óvatosan bánj vele, mert érzékeny az erősebb tapogatásra. Ügyelj arra is, hogy hazaszállítás közben ne nyomódjon meg.

A felvágatlan főzőtököt lazán papírzacskóba csomagolva tárolhatod a hűtő zöldségesrekeszében. A hideg lassítja az utóérési folyamatot. Az érett laskatök hűtés nélkül is eltartható kb. egy évig.

A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáld meg, mivel romlandó. Egy napon belül használd fel! Mélyhűtés hatására a főzőtök szövetei megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatod.

ZSENGE TÖK, A TAVASZI MEGÚJÍTÓ >>>
Hogyan készítsd el?

A zsenge főzőtököt hámozatlanul sütheted, párolhatod, főzheted.

A klasszikus tökfőzeléken kívül kivájva megtöltheted vagy szeletekre vágva kiránthatod. Készíthetsz belőle tökfasírtot és -felfújtat is.

Enyhe íze miatt a szokásosnál kissé erősebben fűszerezd. Jól illik hozzá a kapor, a bazsalikom, a majoránna és a snidling, valamint a vörös- és fokhagyma.

Tökös receptek >>>

Ehető a virága is. Fogyasztásra a hímivarú (vagyis a porzós) alkalmas, ez keskenyebb nyéllel kapcsolódik a szárhoz, mint a termős. Ugyanúgy megtöltheted, megsütheted vagy kiránthatod, mint a cukkinivirágot.

Ezért egyél belőle minél többet!

Mivel a főzőtököt éretlenül fogyasztjuk, kevesebb zsír, szénhidrát és fehérje van benne, mint téli társában. Nagy mennyiségben tartalmaz viszont élelmi rostokat és vizet, ezáltal serkenti az emésztőrendszer működését és kiváló folyadékforrás. Kiemelkedően magas szervessó-tartalma által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez és javítja a máj működését, ásványi anyagai pedig elősegítik a kalcium csontokba történő beépülését. Csökkenti a vércukorszintet, és kifejezetten javasolt a köszvényes betegeknek. Hiperaktív gyerekeknek is ajánlják.

Hogyan használd ki gyógyító tulajdonságait?

Legjobb, ha az egészen zsenge főzőtököt nyersen apróra kockázva salátába kevered vagy kinyered a levét, és naponta háromszor fél pohárral iszol belőle.

Moss meg jól egy sötétebb színű zsenge tököt, héjastól centrifugázd ki, majd a levet öntsd fel 1/3 rész vízzel és 1/3 rész paradicsomlével (vagy más, szintén sok szerves sót és nátriumot tartalmazó zöldség levével). Vegetáriánusoknál elmulasztja a szerves sók hiánya miatt érezhető krónikus fáradtságot, ha naponta fogyasztanak tökfőzeléket és nyers lét is.

A nyers töklé napszúrás, valamint nagy hőség és sportolás okozta erős verejtékezés esetén is jótékony hatású.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.