Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Alapételek

3+1 tipp a mennyei káposztás fogásokhoz

Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel. Mi a közös bennük? A fantasztikus káposzta, a magyar konyha népszerű és egészséges alapanyaga.

A káposztát már az ókori Görögországban és Rómában is ismerték és fogyasztották, igaz nem a manapság ismert formákban. Napjainkban a káposztafélék közül a fejes- és a vörös káposzta, a kínai kel, valamint a kelkáposzta a legnépszerűbbek.

Számos jótékony hatásuk miatt a káposztafélék az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak. Nagy mennyiségben tartalmaznak ugyanis C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat, valamint fitokemikáliák közül antioxidáns hatású flavonoidokat és glükozinolátokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. Hozzájárulnak ezáltal az immunrendszer optimális működéséhez, elengedhetetlen a szerepük a vérképzésben, támogatják a szem egészségét, valamint részük van a bőr, a csontok és a fogak védelmében.

A káposztát már az ókori Görögországban és Rómában is ismerték és fogyasztották
A káposztát már az ókori Görögországban és Rómában is ismerték és fogyasztották

Az egészségünkre gyakorolt számos pozitív hatásuk mellett a káposztafélék nagy előnye, hogy sokféleképpen, változatosan elkészíthetőek: leves, főétel, köret vagy akár desszert is készülhet belőlük. Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel, frankfurti leves vagy épp paradicsomos káposzta – mind olyan ételek, amelyek gyakran kerülnek a családok asztalára, és alapanyagukat a káposztafélék adják.

1. tipp: fűszerezd köménnyel

A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert az íze nagyon jól passzol hozzá, és még az emésztést is segíti!

A káposztákat a fogyókúrázók is nagyon jól ismerik, hiszen alacsony kalóriatartalmuk miatt bátran fogyaszthatják. A káposztaleves egy közismert diétás módszer alapja is. A savanyúkáposzta nemcsak a diétázók számára tökéletes választás, magas vitamintartalma miatt mindenkinek megéri rendszeresen fogyasztani belőle, savanyúságként, köretként egyaránt.

A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni
A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni

2. Tipp: készíts belőle egyszerű köretet

Egyszerűen elkészíthető, egészséges köretet lehet készíteni savanyúkáposztából, ha enyhén olajozott, esetleg zsírozott tepsiben megsütjük. Fontos, hogy sózni nem szabad!

Ahogyan a legtöbb zöldség esetében, úgy a káposztaféléknél is igaz, hogy egészségmegőrző hatásuk érdekében javasolt nyersen is fogyasztani őket. Hogyan lehet a káposztát nyersen enni? Hát salátaként! A káposztasaláta a húsételek mellé akár önálló köretként, akár savanyúságként is nagyszerű.

3. Tipp: turbózd fel majonézzel

Ha a káposztasalátát nem szívesen eszik a gyerekek, érdemes kipróbálni a majonézes változatot, akár egy kis joghurttal könnyítve. Sőt, a színekkel is fel lehet dobni ezt a káposztasaláta fajtát: a fejes káposzta kombinálható vörös káposztával és sárgarépával is. Ez az egészséges finomság grill ételek, vagy akár hamburger mellé is kínálható.

A gyerekek nagy része általában nincs oda a káposztákért, de mindenképpen érdemes próbálkozni, és apró cseleket is be lehet vetni. Például a kelkáposzta-főzelékből ki kell venni néhány kocka krumplit, félretenni, majd a főzeléket összeturmixolni, és a végén visszatenni a burgonyakockákat. Készíthetünk a káposztából krémleveseket is, amelyeket pirított mandulával, tökmaggal megszórva tálalhatunk.

Érdemes kipróbálni a majonézes változatot, akár egy kis joghurttal könnyítve
Érdemes kipróbálni a majonézes változatot, akár egy kis joghurttal könnyítve

+1 Tipp: tálald izgalmasan

A gyerekeknek kínált ételeket érdemes kreatívan, játékosan elkészíteni, a színekkel játszva, mindenképp figyelve a látványra, a tálalásra!

Novemberben kezdődik a hagyományos káposztás ételek időszaka, amikor a megszokott káposztás fogások mellé jönnek a kicsit nehezebb őszies, télies ételek. A Márton-napi liba menü például elképzelhetetlen a különböző káposztás köretek nélkül: párolt káposzta, savanyúkáposzta, káposztás krumpli. Karácsonykor jön a töltött káposzta, szilveszterkor a korhelyleves, és az egész szezonban elérhető a disznótoros lilakáposztával.

Ha valaki azonban mégis egy könnyebb, egészségesebb káposztás fogásra vágyna, próbálja ki az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili receptjét, a rakott kelkáposztát bulgurral.

Rakott kelkáposzta bulgurral

6 adag (1 tepsi)

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 80 dkg sovány darálthús
  • 30 dkg bulgur (szárazon)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, majoránna, pirospaprika ízlés szerint
  • 20 dkg tejföl (12%)
  • 15 dkg natúr joghurt

Elkészítése:

  1. A nyers kelkáposztát leveleire szedjük, és sós vízben 10-15 percig főzzük. Felaprítjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megdinszteljük. A vöröshagymához hozzáadjuk a darálthúst, a fűszerekkel ízesítjük, és készre pároljuk. Eközben a bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni (körülbelül 6 dl), ha már majdnem teljesen puha, ugyanúgy, mintha rizst készítenénk, lefedjük és hagyjuk fedő alatt párolódni még egy kicsit.
  2. Ha elkészültek az alapanyagok, akkor kiolajozunk egy tepsit, és a lecsepegtetett kelkáposztából rakjuk bele az első réteget. Ha nagyon vastag a kelkáposzta torzsája, kivághatjuk belőle. A következő réteg a bulgur lesz. A megfőtt bulgur felét a káposztára terítjük.
  3. Végül a darálthús következik, szintén felezzük meg az elkészült adagot. A húsréteget megkenjük a tejföl-joghurt keverékével – így sokat tudunk észrevétlenül „spórolni” a zsírtartalmon –, majd kezdjük elölről a rétegeket, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A sort a káposztalevéllel zárjuk, és a tetejét még egyszer kenjük meg a joghurtos tejföllel.
  4. Ezután sütőbe rakjuk, és körülbelül 30 percig sütjük, vagy amíg el nem kezd pirulni a teteje.
Rakott kelkáposzta receptje bulgurral
Rakott kelkáposzta receptje bulgurral

Az Európai Friss Csapat program nemcsak a káposztafélék, hanem minden zöldség és gyümölcs fogyasztását szeretné növelni, hogy a magyar lakosság elérje a WHO által ajánlott napi minimum 400 grammot, ami nagyon fontos lenne az egészségmegőrzés és a tudatos táplálkozás szempontjából.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.