Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Egészséges

7 fontos teendő, hogy megóvd a látásodat helyes étkezéssel!

Szemünk fénye mindennél több ér, ám ha az idő múlásával egyre nehezebb olvasod el a feliratokat, vagy nehezebben tájékozódsz sötétben, mint pár évvel ezelőtt, akkor érdemes ráállnod a szemet óvó étkezésre!

A szemünk nem választható le a szervezet egészéről, annak energetikailag is szerves része. Ezért fontos a helyes, egészségtudatos táplálkozás: szemünk fénye múlhat rajta. Nézzük, milyen ételekkel erősítheted a látásodat!

Látásunk a kor előrehaladtával romolhat, de ez a folyamat megfelelő étkezéssel lassítható.
Látásunk a kor előrehaladtával romolhat, de ez a folyamat megfelelő étkezéssel lassítható.
1. Antioxidánsok a szemnek

A sejtjeink egészségét őrzik a lutein és a zeaxantin nevű antioxidánsok, amelyeket az orvostudomány belső napszemüvegnek is hív, mert megszűrik a káros fényt.
Ebben található: spenót, kel.

2. A-vitamin

Az A-vitamin jut mindenkinek az eszébe, ha a szemet erősítő vitaminokról beszélünk. Az A-vitamin provitaminja, a karotin segíti a jó látást, kiváltképp az éjszakai látást. A retinánk szüksége van az A-vitaminra a zavartalan működéshez is, mert a retinában négy olyan vegyületet tartalmaz, amelyekben jelen van az A-vitamin is. Ezeknek köszönhető a látás folyamatának zavartalan működése, a sötétséghez való alkalmazkodás. Emiatt az éjszakai vakság korai jelei az A-vitamin-hiány jelei is egyben.
Ebben található: sárgarépa, és más piros, narancs és sárga színű zöldségek, mint a sütőtök, pritaminpaprika.

Sokkal több, mint leveszöldség: egyél sárgarépát sósan, édesen, főzve vagy nyersen, mert nagyon egészséges!
Sokkal több, mint leveszöldség: egyél sárgarépát sósan, édesen, főzve vagy nyersen, mert nagyon egészséges!
3. Cink

A cinkhiány is először az éjszakai látást rosszabbítja, de az egyik szembetegség, a makula-degeneráció is lassítható helyes cinkbevitellel. (Ez a betegség az ötven fölötti lakosság körében általános problémát jelent.)
Ebben található: osztriga, lazac, bárányhús, tej.

4. E-vitamin

Csökkenti a szürkehályog kockázatát és segít megelőzni a makula-degeneráció kialakulását a megfelelő mértékű E-vitamin fogyasztás. Bónusz mindemellett, hogy a bőrünkre, hajunkra is jó hatással van.
Ebben található: búzacsíra, mandula, napraforgómag, mogyoróvaj.

5. Komindálj! A+C-vitamin egyben

A C-vitamin a szervezetünk egészét óvja, védi, erősíti, és ma már bizonyított a vitaminok együttes hatása: minél több fajta vitamint fogyasztasz egyszerre annál erősebben fejtik ki hatásukat.
Ebben található: az édesburgonya igazi megoldás az A- és a C-vitamin együttes bevitelére, akár naponta érdemes ezt fogyasztania annak, aki úgy érzi, hogy romlik a látása.

6. C+E-vitaminok együtt

A C-vitamin megfelelő bevitele azért is fontos, mert a szemészek szerint összefüggésbe hozható a szürke hályog kialakulásával: ez a betegség akkor alakul ki, ha a szem védekező mechanizmusai nem működnek megfelelően a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Ezért a szürke hályog bizonyos fokig megelőzhető magas antioxidáns- és C-vitamin tartalmú ételek rendszeres fogyasztásával.
Ebben található: a citrusféléknek és a piros színű bogyós gyümölcsöknek van a legmagasabb C-vitamin tartalmuk.

A bogyósok teli vannak antioxidánsokkal: nem csak a szemünket óvják, fiatalítanak is!
A bogyósok teli vannak antioxidánsokkal: nem csak a szemünket óvják, fiatalítanak is!
7. Szelén

Ritkán beszélünk a szelénről, pedig olyan ásványi anyag, amely segíti a jó látást: a többi antioxidánshoz hasonlóan megakadályozza az oxidatív károsodást, így nem csupán a szemünk, hanem a szervezetünk egésze számára fontos ásványi anyag. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, erősíti az immunrendszert.
Ebben található: paradió, olívabogyó, kivi, szőlő, tojás, lazac.

Olvass tovább csonterősítő ételeinkről! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.