Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Húsvét

Húsvéti sonka, egy kis csavarral - ha így készíted el idén, garantált a siker!

Mézes-mázos sült sonka
Ha úgy érzed, idén a főtt-füstölt sonkánál eggyel extrább fogással készülnél a húsvéti vacsorára, akkor mutatunk egy káprázatos, mézes-mázos sült sonka receptet, ami hidegen és melegen egyaránt tálalható, sőt, vékonyra szeletelve akár szendvicsbe is tökéletes.

Közeleg a húsvét, és kevés olyan család akad, ahol ilyenkor ne sonka lenne az ünnepi asztal dísze. Ha kiválasztottuk a megfelelő füstölt árut - ami egy meglehetősen nehéz, és kihívásokkal teli feladat, de ebben a cikkben adunk néhány kapaszkodót t -, azt egy nagy fazékban felteszünk főni, majd hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd felszeletve a húsos tálon a család elé tesszük - rendszerint ennyi történik. Ám most egy olyan receptet mutatunk,ami tovább merészkedik a megszokottnál: az megfőtt sonkára ugyanis egy csodálatos mézes-ecetes-mustáros máz kerül, ami a forró sütőben rákaramellizálódva egy nagyon finom, exta zamatot ad a füstölt húsnak. Érdemes kipróbálni, a siker garantált!

Mézes-mázos sült sonka (Fotó: Vidék íze magazin)
Mézes-mázos sült sonka (Fotó: Vidék íze magazin)



Hozzávalók a mézes-mázos sült sonkához:

1 kg füstölt sonka

A mázhoz:

  • 2 ek. méz
  • 1 ek. mustár
  • 1 ek. barna cukor
  • 1 mk. ecetes torma
  • 1 tk. balzsamecet
  • 1 tk. szójaszósz

ELkészítése:

  1. Egy nagy fazékba rakjuk a nyers füstölt sonkát.
  2. Teszünk mellé egy-egy meghámozott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy szintén meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, valamint egy keresztben félbevágott fokhagymafejet.
  3. Dobunk rá egy teáskanálnyi egész fekete borsot és 4-5 szem borókabogyót is.
  4. Eresztünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és elkezdjük főzni.
  5. Ha felforrt a víz, nagyon kicsire vesszük a fazék alatti hőfokot, és addig főzzük, míg a sonka meg nem puhul. Ennek ideje sok mindentől függ, de legalább egy óra kilónként.
  6. Ha megfőtt, hagyjuk a vízben kihűlni.
  7. Utána kivesszük a vízből, szárazra töröljük.
  8. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és jó alaposan bekenjük vele a sonkát.
  9. Egy kicsi tepsibe sütőpapírt terítünk, rátesszük a sonkát, és 170 fokos sütőben elkezdjük sütni.
  10. Sütés közben többször kivesszük, és átkenjük a mázzal.
  11. Ha kész, kivesszük.
  12. Hidegen és melegen egyaránt tálalható, vékonyra szeletelve szendvicsbe is tökéletes.

Előkészítés: 20 perc
Főzés: 1,5 óra
Sütés: 1 óra

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.