Miért épp a cukrászatot választottad a gasztronómia oly sok területe közül?
Számomra a sütés szenvedély. Akik gyakran sütnek a családjuknak, ismerőseiknek biztos tapasztalták, hogy mennyire izgalmas folyamat ez, ráadásul a végeredmény egy csodás édesség, amivel szeretteinket meglephetjük, így mindenkinek jut az élvezetből.
Általános nézet, hogy az édességek nem épp a legegészségesebb ételek. Te mégis ezeket népszerűsíted a munkádon keresztül.
Magam is a kiegyensúlyozott étrend, az egészséges ételek híve vagyok, ám szerintem az édesség ezt nem zárja ki. Rajtunk múlik, hogy miből és mennyit készítünk otthon, azaz odafigyelhetünk a cukortartalomra, a minőségi alapanyagokra, az egyes ételallergiákra. Ha szem előtt tartjuk, hogy a sütemény valójában egy kis extra kényeztetés, és mértékletesen fogyasztjuk, akkor nem ártanak.
Te hogy maradsz ilyen csinos annyi édességgel körbevéve?
Rendszeres mozgással: hosszú séták, jóga és gyakorlatok a balettrúdnál. Sütés előtt kiteszek magamnak egy tál gyümölcsöt vagy zöldséget, hogy amikor kicsit lazítanék, ne a csokoládéhoz vagy a tejszínhez nyúljak. Sose azzal van a baj, ha az ember eszik egy szelet sütit, hanem a napközbeni nassolással. Emellett sok tortát jótékonysági célra készítek, azaz azok nem a mi asztalunkra kerülnek, hanem legtöbbször épp olyan helyre, ahol ritkaságszámba megy az édesség.
A férjed is szakács, hogy tudtok együttműködni a konyhában?
Általában az fog hozzá a főzéshez, sütéshez, aki előbb ér haza, a másik beáll mellé kuktának, és hagyja a “főnök” elképzelését megvalósulni. Kölcsönösen motiváljuk egymást, noha Michael inkább a húsokra és halakra specializálódott.
Van néhány praktikád, amitől a tortáid mindig jól sikerülnek?
Természetesen, ugyanis mind a mai napig nálam is becsúsznak malőrök, amiket gyorsan korrigálnom kell. Néhány tipp:
1. Ha a túlvertük a tojásfehérjét, és az darabossá vált: Tegyük félre 10 percre! Ezalatt a hab felhígul, és közepes sebességgel újra felverhetjük, ezúttal a megfelelő állagúra.
2. Ha túlvertük a tejszínhabot, és kicsapódott rajta zsír: adjunk hozzá még egy kis tejszínt! A folyékony tejszín feloldja a zsiradékot, és utána kézi habverővel vagy robotgéppel alacsony sebességen újra simává keverhetjük az egészet.
3. Ha kezd összeesni a tejszínhab: Előfordul, hogy késnek a vendégek, és a már felvert hab folyamatosan megy össze. Ezt megelőzhetjük azzal, hogy amikor elkezdjük felverni a tejszínt, hozzáteszünk egy kis tejport (mondjuk 250 ml tejszínhez 15 ml tejport), és így verjük habosra. A tejszínhab ettől sokkal tovább egyben marad.
„Anna Olson:Sütés” c. sorozatban a Food Network tévécsatornán áprilisban és májusban hétköznaponként 10:00-kor és 17:00-kor terítékre kerül többek közt a briós, fánk, rétes, kuglóf és gyümölcs- és csokitorták elkészítése, hogy a nézők elleshessék a sütés tudományát, és lenyűgözhessék családtagjaikat, ismerőseiket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.