Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ajánló

Édesburgonya, ahogy még nem próbáltad: 2 isteni recept batátából

batata édesburgonya czanik balázs konyhakiállítás
Szerencsére a magyar konyhákban is nagy népszerűségnek örvend az édesburgonya, de egyelőre túl óvatosan bánunk vele, pedig nagyon egészséges, és igen sokoldaú alapanyag, ami már szinte mindenhol könnyedén beszerezhető.

A narancssárga gumós növény - eredeti nevén batáta - kétségkívül egyike a legtáplálóbb zöldségeknek, mégis szinte kizárólag köretként kerül a tányérra. Sebaj, ami késik, nem múlik!

Miért olyan egészséges?

Az édesburgonya Amerika trópusi részein őshonos, de ma már Magyarországon is termesztik. Neve megtévesztő, valójában semmi köze sincs a burgonyához, csak gumós alakja miatt hasonlít rá. Két alapvető típusa létezik, azon belül viszont még rengeteg alfaja. A hazánkban talán ismertebb fajtának héja sárgás-barnás színű, húsa gyönyörű narancssárga, és ízes, érett sütőtökre hasonlít. A másiknak a héja mélylila, húsa világosszürke, és leginkább a szelíd gesztenyéére emlékeztet az íze.

A narancssárga húsú növény hihetetlen magas a C-, B2-, B6-, D -, valamint E-vitamin-tartalommal rendelkezik. Gazdag ásványi anyagokban, sok benne a kálium, a réz, a magnézium, a cink, a foszfor és a mangán. Vastartalma miatt segít a megfelelő energiaszint megteremtésében, fokozza a vörösvérsejtek termelődését és a fehérjék feldolgozását, erősíti az immunrendszert és a stressztűrő képességet is. A sárga húsú fajta tele van béta-karotinnal is, a többi zöldségfélével összehasonlítva pedig sokkal több fehérjét tartalmaz. Száz gramm energiatartalma 117 kalória, alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hogyan készítsd el?

A magyarok elsősorban köretként gondolnak rá, esetleg levest készítenek belőle, holott ezerféle felhasználási módja van. Íme, egy kis premier előtti ízelítő Czanik Balázs szakácskönyvéből:

VÖRÖSBOROS ÉDESBURGONYA RAGU (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES, TOJÁSMENTES, PALEO) >>>




Nincsen valamirevaló receptkönyv fánk nélkül. Ezt a finomságot több 100 éve „fedezték fel”, és azóta megszámlálhatatlan formában és ízben hódította meg a világot. A mi verziónk lila húsú édesburgonyából készül. A vanília és a fahéj házasságából pedig olyan ízvilág születik, amely után garantáltan megnyalod mind a tíz ujjadat.

LILA ÉS ROPOGÓS FÁNK GOLYÓCSKÁK

Hozzávalók:
37 dkg teljes kiőrlésű sütőporos liszt
25 dkg lila húsú édesburgonya
14 dkg natúr joghurt
1 db tojás
5 dkg eritrit por
4,5 dkg kókuszolaj
1/2 db kezeletlen citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
kókuszolaj (a sütéshez)
mangólekvár (a betöltéshez)

Elkészítése:
Alaposan megmossuk az édesburgonyát, majd egy lábasba tesszük, és szórd meg egy csipetnyi sóval. Annyi vizet öntünk rá, hogy az pont elfedje. Miután puhára főtt, leöntjük róla a vizet, és pár percig hűlni hagyjuk, majd meghámozzul és sajtreszelőn lereszeljük, vagy krumplinyomón áttörjük.

Egy dagasztótálba kimérjük az olvasztott kókuszzsírt, majd következik a joghurt, a tojás, a citromhéj, a vanília kivonat, a reszelt édesburgonya, az eritrit por, a fahéj és egy kevés só, végül hozzászitáljuk a lisztet, majd az egészet összegydúrjuk, és kidagasztjuk. 20 percig pihentetjük a tésztát, és ismét átgyúrjuk,majd gombócokat formázunk belőle, és forró kókuszzsírban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Ha már nem tűz forró, egy habzsák segítségével megtöltjük mangólkekvárral.

Tápérték: 2007 kcal
Zsír: 62 g melyből telített 46 g
Szénhidrát 226 g melyből cukrok 30 g
Rost 34 g
Fehérje 88 g

Kíváncsi vagy hányféle ételt lehet még készíteni a csodálatos narancsszínű gumós növényből? Gyere el március 2-4-én a Budapest Sportarénába, a Konyhakiállításra, és ízleld meg a legkülönlegesebb édesburgonya-variációkat! Czanik Balázs legújabb szakácskönyvének köszönhetően számtalan vadonatúj recepttel ismerkedhetsz meg a helyszínen, sőt, pénteken 11 órakor egy látványos főzőshowban is részed lehet!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.