Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Alapételek

11 tipp a tökéletes tükörtojáshoz

11 tipp a tökéletes tükörtojáshoz
Tükörtojást az is tud készíteni, aki nem konyít a főzéshez. A tökéletes tükörtojás azonban gyakorlott konyhatündéreknek sem mindig sikerül. Most megtudhatod, mi mindenre kell ügyelni, ha remekelni akarsz.

1. Serpenyő

A legjobb egy öntöttvasból készült, jól kiégetett darab. (Ki ne dobd a nagyiét!) A tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő nagy előnye, hogy egyszerűen a tányérra lehet csusszantani belőle az elkészült tükörtojást. Lehetőleg vastag aljút használj.

2. Olaj vagy vaj?

Ízlés kérdése. Süsd a tojást semleges ízű olajban, ha ropogósan szereted, mert az magasabb hőfokra hevíthető, mint a vaj . Az utóbbi viszont finom vajas ízt kölcsönöz.

Kipróbálhatod az indiai konyha által előszeretettel alkalmazott tisztított vajat (ghít) is. Ez nem ég meg olyan könnyen sütés közben, mint a normál vaj. (Házilagos készítéséhez alacsony hőfokon, lassan olvassz fel egy nagyobb adag vajat, és közben kanállal szedd le a habját. Végül öntsd az aranysárga vajzsírt apró lyukú vagy konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőbe, és hagyd lecsepegni egy befőttesüvegbe. Évekig eláll.)

3. Tojás

Minél frissebb, annál nagyobb sanszod van, hogy a sárgája középen marad és a fehérje szabályos alakban körülöleli a serpenyőben. Légy óvatos a felütésnél: kocogtasd a tojást a serpenyő vagy a konyhapult pereméhez, majd a serpenyő felett válaszd szét a héjat, és együtt engedd a zsiradékba a fehérjét és a sárgáját.

Kevésbé folyhat szét a sárgája, ha a tojásokat egyesével egy széles, nem túl mély csészébe vagy tálkába ütöd, és innen öntöd a serpenyőbe.

4. Formázási lehetőségek

Garantáltan szabályos alakú tükörtojás sütéséhez többféle speciális öntöttvas vagy tapadásmentes bevonatú alumíniumserpenyő kapható a kereskedelemben. Kínálnak serpenyőbe helyezhető különféle alakú szilikon-, illetve nyeles fémformákat is.

Olcsóbb megoldás, ha normál serpenyőbe teszel egy kaliforniai paprika közepéből vágott karikát vagy egy szelet pogácsaszaggatóval kiszúrt toastkenyeret, és ebbe ütöd a tojást.

5. Sütési hőfok

Eltérő szerkezetük miatt a tyúktojás sárgája 65-68 fokon, a fehér része pedig 75-80 fokon szilárdul meg, de már 62 fokosan is fogyasztható állagú. Mi következik ebből? Erős tűzön a tojásfehérje másodpercek alatt ropogósra sül és elveszíti a fehérségét. Ilyen rövid idő alatt a sárgája nem képes átmelegedni, és folyós marad.

Lassú tűzön jobban kontrollálhatod a sütési folyamatot: a tojásfehérje nem barnul meg, a -sárgája pedig ráér megszilárdulni. Közepes tűzön a tojássárgája lágy marad, miközben a fehér rész barnás pörköt kap.

6. Fedő alatt

Takard le a serpenyőt egy percre, és a forró gőzben egyenletesen átsül a fehérje, míg a sárgája lágy marad. Ha szeretnéd, hogy az is teljesen átsüljön, valamivel később vedd le a fedőt.

7. Kétoldalas tükörtojás

Ha nem szereted a folyós sárgáját, akkor a serpenyőbe kerülés után fél perccel bökd meg villával, és kicsit oszlasd szét a fehérjén. Kb. 2 perc után fordítsd át egy lapáttal, majd a másik oldalán is süsd 2-3 percig. Így nem kell megégetni a fehérjét, hogy megszilárduljon a sárgája.

8. Serpenyő nélkül

Sütőben jó sok adagot készíthetsz egyszerre hétvégi családi reggeli vagy vendégség alkalmával. Üsd a tojásokat kivajazott tűzálló tálba vagy kikent tepsibe, és süsd 175 fokon kb. 8 percig. Ezalatt a fehér rész megszilárdul, de a sárgája nem keményedik meg teljesen.

Mikróban tényleg villámgyors a sütés. Egyenként üsd a tojásokat egy mikrózható csészébe, majd melegítsd 700 watton 25-30 másodpercig. Vagy enyhén olajozz be egy mikrózható tányért, és süsd ezen a tojást a legerősebb fokozaton. Ne felejtsd el kiszúrni a sárgáját, máskülönben szétrobban!

Muffinformában tartalmas finomságot tálalhatsz a vasárnapi reggelizőasztalra. Béleld ki a kikent formákat szeletelt baconnel, üss mindbe egy-egy tojást, és süsd a 150 fokos sütőben 15 percig. Tálaláskor sózd és borsozd meg ízlés szerint. A formákat pizzatésztával is kibélelheted.

Zsemlében való sütéssel megspórolhatsz egy mosogatást. Üsd a tojást a kivájt péksütemény üregébe, majd süsd a kívánt állagúra egy előmelegített partigrillben néhány perc alatt.

9. Sózás, fűszerezés

A tökélyre törekvő tükörtojás-imádók a serpenyőt sózzák meg. Tegyél kevés olajat vagy vajat a serpenyőbe, hintsd meg sóval, majd üsd rá a tojást. Az alulról sózástól nem fog leragadni, továbbá nem lesznek kis foltok a felületén a sókristályoktól.

Ha nem a szépséget tartod elsődlegesnek, nyugodtan fűszerezd meg a tükörtojásodat borssal, szerecsendióval, paprikával vagy curryporral.

10. Így szedd ki a serpenyőből

A klasszikus tükörtojás akkor van készen, ha a fehérje opálosan átsült, azonban a sárgája még tükröződik. Ekkor egy lapát segítségével vedd ki a serpenyőből. Nyúlj a sárgája alá úgy, hogy lehetőleg a teljes fehérje is rákerüljön a lapátra. Előmelegített tányéron tálald, mert gyorsan kihűl.

11. Használd a fantáziádat!

Nem csak reggelire kiváló eledel a tükörtojás, hiszen látványosan felturbózhatod vele a legegyszerűbb zöldséges és húsos fogásokat, sőt egyes tésztaételeket is.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.