Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Alapételek

16 tipp a tökéletes sajttortához

Sajttorta
Elkészítheted ünnepi alkalmakra vagy egyszerűen csak kávé, tea mellé – egy isteni sajttortával mindenkor sikert arathatsz. Nyáron a zselatinos a nyerő, télen inkább a sült változatra fókuszálunk.

1. Turbózd fel a kekszalapot!

Késes aprítógépben őrölj morzsalékosra pl. diós, mandulás vagy mogyorós kekszet. Ha szeretsz kísérletezni, keverj a morzsához ízben passzoló fűszereket vagy reszelt citrushéjat.

2. Használj teljes értékű alapanyagokat

Dolgozz zsíros túróval, krémsajttal, tejszínnel vagy tejföllel, ha nem akarod, hogy fűrészporra emlékeztessen a sütid. (Más a helyzet, ha az eredeti recept kifejezetten valamilyen csökkentett zsírtartalmú hozzávalót ír elő.)

3. Csak simán!

Felhasználás előtt a krémsajtot pihentesd szobahőmérsékleten kb. 30 percig, hogy lágyabb legyen. Keverd teljesen simára, mielőtt beledolgozod a tojást.

4. Érzéssel keverj!

Az összes tojást egyszerre add a masszához, és robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton oszlasd el benne. Időnként emeld ki a keverőpálcát, és spatulával kapard le a tál oldalára tapadt masszát. A továbbiakban is lassan keverj, mert ha túl sok levegőt juttatsz a masszába, akkor a tészta sütés közben felfúvódik, majd a hűléskor távozó légbuborékoktól megrepedezik.

5. Kend ki a tortaformát!

Megelőzheted az oldalsó repedéseket a tortán, ha a formának nemcsak az alját, hanem az oldalát is gondosan kikened vajjal. Így a megsült tészta könnyebben elválik a karimától.

6. Melegítsd elő a sütőt!

Told a sínt középre, hogy alul-felül egyenletesen süljön a torta, és állítsd be a receptben megadott hőmérsékletet. Ha nincs erre vonatkozó adat, akkor a sütő ne legyen túl forró (max. 180 fok).

7. Kényeztesd a tortádat vízfürdővel!

Kapcsos tortaforma esetén ellenőrizd, hogy tökéletesen záródik-e. Elejét veheted a szivárgásnak, ha a formát alufóliába csomagolod. A megtöltött formát helyezd tepsibe, és önts köré meleg vizet hüvelyknyi magasságban.

8. Ne nyitogasd a sütőajtót!

Az első 30 percben semmi esetre se nyisd ki a sütőt, és később is lehetőleg csak az ajtó üvegén át szemléld meg a tortát. Máskülönben a nyitogatástól repedések keletkeznek rajta.

9. Ne végezz tűpróbát!

Állíts be egy konyhai visszaszámláló órát a recept által ajánlott minimális sütési időre, és csak a jelzés után vedd közelről is szemügyre a tortát. Ne szúrj bele fogvájót vagy hústűt, mert megreped! Akkor tekinthető késznek, ha körben a széle kissé megemelkedett, a teteje pedig középen remeg egy kb. 2,5 cm átmérőjű körben, amikor a tortakarimát megkocogtatod egy kanállal. (Ezután a hő a belsejében még tovább dolgozik.)

SAJTTORTA, AMIT AZONNAL EL AKARSZ KÉSZÍTENI - VIDEÓ! >>>

10. Így lazítsd meg!

A sütőből kivett formát helyezd rácsra, és hagyd hűlni 10 percet. Ezután óvatosan válaszd el a tortát a karimától asztali kés vagy kis spatula segítségével, de még ne vedd ki a formából. Huzatmentes helyen hagyd hűlni további 1 órát.

11. Így hűtsd ki helyesen!

A teljesen kihűlt és megszilárdult tortát a formában takard le alufóliával vagy folpakkal, majd tedd a hűtőbe éjszakára. (Ha a torta még langyos, akkor a takarásra kicsapódó nedvesség lecsurog a forma aljára és eláztatja az alapot.)

12. Így szedd le a tortakarimát!

Másnap vedd ki a tortát a hűtőből. Ezután csatold ki a karimát, majd függőlegesen tartva, óvatosan emeld le a tortáról.

13. Így szeleteld morzsálódás nélkül!

Márts nagyon forró vízbe egy hosszú és vékony pengéjű kést, majd töröld szárazra, mielőtt belevágnál a hideg tortába. A pengét minden vágás után fel kell melegíteni, illetve meg kell törölni. Kevesebb vesződséggel jár, ha fogselymet használsz a precíz szeleteléshez.

14. A türelem finomabb ízt terem

A hideg szeleteket tálalás előtt szobahőmérsékleten pihentesd 15-30 percig. Így tökéletesen kibontakozik a torta íze.

15. Ne bánkódj, ha megrepedt!

Ez pusztán esztétikai hiba, mit sem ront a torta minőségén. A repedést könnyen álcázhatod pl. gyümölccsel, krémmel vagy a kedvenc lekvároddal.

16. Csak semmi stressz!

Vendégség vagy ünnep előtt süsd meg előre a sajttortát. Letakarva 3 napig tárolhatod a hűtőben, egészben vagy szeletenként lefagyasztva pedig 2 hónapig is eláll. Fogyasztás előtt a normál hűtőtérben hagyd kiolvadni.

Kókuszos fehér csokis sajttorta

16 szelethez keverj össze 1,5 bögre (2,5 dl-s bögre) finomra morzsolt Graham-kekszet 6 ek olvasztott vajjal, és nyomkodd egy kb. 22 cm-es, dupla réteg alufóliába csomagolt sütőforma aljára.

Nagy tálban keverj simára kb 23 dkg krémsajtot 1 bögre cukorral. Adj hozzá 1,5 bögre olvasztott és lehűtött fehér csokit, 3/4 bögre kókusztejet, valamint 2 tk kókuszaromát és 1 tk vaníliaaromát. Robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton oszlass el a masszában 4 db tojást, majd forgass hozzá 1/2 bögre pirított kókuszpelyhet, és töltsd a kekszalapra.

Állítsd a formát tepsibe, önts köré forró vizet kb. 2,5 cm magasan, és süsd a tortát 165 fokon 60-70 percig, vagy amíg a teteje már nem fénylik és középen még remeg egy picit. A formában rácsra téve pihentesd 10 percig, majd válaszd el a forma oldalától, és távolítsd el a fóliát. További 1 óra hűtés után tedd a tortát a hűtőbe éjszakára. Tálald kókuszpehellyel megszórva.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.