Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Vadas marha
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dubarry-csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Klasszikus grízgaluska leves
Tárkonyos csirkeraguleves
Alapételek

Ha ezt a hozzávalót elhagyod a csilis babból, az íze tökéletes marad, csak egészségesebb lesz

Vegán csilis bab
A csilis babot, másnéven chili con carnét mi, magyarok is nagyon szeretjük - nem véletlenül: az alap nagyon hasolít a pörköltéhez, a bab szintén jó barátunk, a csili pedig megadja az pikáns bukét, ami szintén közel áll a szívünkhöz. Bármilyen meglepő, akkor is isteni, ha a képletből kivesszük a húst, és vegán módra készítjük el! Mutatjuk a receptet.

A chili con carne, azaz „csili hússal" egy fűszeres pörkölt, amely csilipaprikát, húst, paradicsomot és gyakran vesebabot tartalmaz. Összeállítása nem bonyolult, jó ötlet ezt készíteni, ha gyorsan kell valami laktató ételt előállítanunk. Ha szeretnénk, húsmentesen, sőt, állati alapanyagok nélkül is előállíthatjuk: ilyenkor a "con carne"-ból "sin carne" lesz, az ízvilágot azonban a fűszerekkel és az extra zöldségek hozzáadásával tökéletesen tudjuk hozni. A vegán január keretében mindenképpen érdemes kirpróbálni!

Vegán csilis bab (Fotó: Vidék Íze magazin)
Vegán csilis bab (Fotó: Vidék Íze magazin)

Vegán csilis bab receptje:

Hozzávalók:
1 vörösbab-konzerv
1 kukoricakonzerv
5 dkg aszalt paradicsom
2 dkg szeletelt jalapeño
1 kaliforniai paprika
1 daraboltparadicsom-konzerv
3 evőkanál olaj
2 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dl zöldségalaplé
1 csipet őrölt római kömény
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet szárított oregánó
1 csipet őrölt gyömbér
1 csipet őrölt koriander
1 teáskanál füstölt őrölt pirospaprika
1 evőkanál paradicsompüré
fél kávéskanál kakaópor

bors
A tálaláshoz:
1 kezeletlen lime
1 csokor friss koriander
tortillacsipsz

Elkészítés:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, megfuttatjuk három evőkanál olajon.
  2. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a szintén kis darabokra vágott aszalt paradicsomot, a szeletelt jalapeño paprikát, és közepes lángon pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt, átmosott kukoricát és a vörös babot, ráöntjük a paradicsomkonzervet meg a zöldségalaplevet.
  3. A kakaó kivételével hozzáadjuk az összes fűszert, és kis lángon egy szűk órán át főzzük.
  4. Ekkor megy bele a kakaópor, a felaprított paprika és a sűrített paradicsom, pár percig még forraljuk együtt.
  5. Tányérokba szedjük, meghintjük friss korianderrel, lime-cikkekkel és tortillacsipsszel tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.