Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Alapételek

Széll Tamás így készíti az almabefőttet: húsok mellé köretként is zseniális

Széll Tamás /Fotó: MTVA
A sült húsok mellé remekül passzolnak a gyümölcsök, de nem csak akkor, ha egy tepsiben készülnek és összesülnek az ízek. Savanyúság helyett egészen kiváló lehet néha a barack- vagy éppen az almabefőtt. Ez utóbbi ráadásul otthon is elkészíthető.

A lekvárok, szörpök és befőttek nem hiányozhatnak a nagymamák kamráiból. Ha valakinek sok gyümölcse van a kertben, akkor biztosan megpróbálkozik a befőzéssel, vagy régóta is gyakorolja már ezt a hobbit, ugyanis csak így lehet konzerválni a nyári ízeket a téli időszakra. Szinte minden gyümölcsből készíthető lekvár vagy kompót, az alma pedig egész évben elérhető finomság. Az almából készült befőtt pedig nemcsak süteményekbe kerülhet, hanem díszíthetjük vele a tejberizst, ehetjük magában, de akár a sült húsok mellé is tányérra kerülhet savanyúság helyett.

Így készíti az almabefőttet Széll Tamás /Fotó: MTVA
Így készíti az almabefőttet Széll Tamás /Fotó: MTVA

Széll Tamásnak minden ételhez megvan a tökéletes receptje, így az almabefőtthöz is. A Főmenü című műsorának egyik adásában részletesen is bemutatta, hogyan készül a legfinomabb almabefőtt!

Az almabefőtt receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 4 dl Chardonay
  • 1 l víz
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom héja és leve
  • 1 db vaníliarúd
  • 2 db csillagánizs
  • 2 rúd egész fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 1 fél gyufásdoboz-méretű darab gyömbér

Elkészítés:

  1. A vizet és a bort feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a fűszereket, a citromhéjat, a cukrot és felforraljuk.
  2. Miközben forr és redukálódik a szirup, az almákat megtisztítjuk, a héjat a forrdogáló szirupba dobáljuk.
  3. A tisztított almákat szép cikkekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, a magházat is a szirupba tesszük. Egy nagyméretű tálba tesszük a cikkalmákat, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
  4. Az idő közben felére-kétharmadára redukálódott szirupot leszűrjük egy másik fazékba. Újra fölforraljuk, majd beletesszük a citromos almacikkeket és 5-6 perc alatt félpuhára főzzük.
  5. Ha elkészült, befőttesüvegekbe tesszük az almát és felöntjük a lével.
  6. Vízzel teli edénybe téve, gyöngyözve hőkezeljük a kupakokkal lefedve kb. 40-50 percig.
  7. 40-50 perc után rázárjuk a kupakot és hagyjuk a vízben kihűlni másnapig.
  8. Hűtőbe téve hónapokig is eláll.

Borítókép: MTVA

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.