Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ahhoz, hogy mennyeien finom és tökéletesen krémes legyen a krumplipüré, egyetlen fontos hozzávalóra lesz szükség, és persze figyelni kell a megfelelő elkészítési módra is.

Johann Lafer Németországban élő, osztrák séf szerint akkor lesz igazán krémes és sima a burgonyapüré, ha kevesebb vajat teszünk bele, és habtejszínt is adunk hozzá. Emellett a szakember arra is különösen figyel, hogy mindig kiváló minőségű alapanyagokból készítse az ételt, valamint az sem mindegy, hogyan főzzük meg a burgonyát.

A habtejszíntől lesz igazán krémes a krumplipüré / Fotó: Shutterstock
A habtejszíntől lesz igazán krémes a krumplipüré / Fotó: Shutterstock

Íme Johann Lafer receptje a tökéletes burgonyapüréhez

Hozzávalók:

  • 60 dkg lisztes burgonya (laza szerkezetű, lisztes húsú, jól szétfő)
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín
  • fehér bors
  • szerecsendió
  • 5 dkg hideg vaj

Elkészítés:

  1. A burgonyát meghámozzuk és hosszában négy vagy nyolc részre vágjuk, majd 15-20 perc alatt megpároljuk. Ehhez engedjünk egy nagyobb edénybe vizet, amit forraljunk fel. Közben tegyük pároló betétbe vagy fémszűrőbe a zöldséget és lefedve pároljuk puhára a vízgőzben.
  2. Az elkészült krumplit egy edénybe tesszük és burgonyanyomóval áttörtjük – ismételjük meg többször a folyamatot, hogy tökéletesen sima pürét kapjunk.
  3. A tejet a habtejszínnel egy lábasba öntjük, felforraljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  4. A fűszeres tejszínt fokozatosan a püréhez adagoljuk, végül pedig a hideg vajat is hozzákeverjük.
Akár zúzott fokhagymával is ízesíthetjük a pürét / Fotó: Shutterstock
Akár zúzott fokhagymával is ízesíthetjük a pürét / Fotó: Shutterstock

Ahány ház, annyi szokás

Természetesen a fenti recept mellett még számos módon elkészíthetjük a krumplipürét. Az egyik változat szerint például a tejet helyettesíthetjük a burgonya főzővizével, Diane Morgan szakács pedig azt javasolja, hogy először a felmelegített vajat adjuk a burgonyához, csak ezután öntsök hozzá a langyos tejet. Emellett a tejföl vagy az író is kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, amit egyébként kedvünk szerint, tovább fűszerezhetünk. Például adhatunk hozzá zúzott fokhagymát, a tetejére pedig sült hagymakarikát, pirított bacont vagy apróra vágott, friss petrezselymet is szórhatunk.

(Forrás: Lecker)

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.