Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Ahhoz, hogy mennyeien finom és tökéletesen krémes legyen a krumplipüré, egyetlen fontos hozzávalóra lesz szükség, és persze figyelni kell a megfelelő elkészítési módra is.

Johann Lafer Németországban élő, osztrák séf szerint akkor lesz igazán krémes és sima a burgonyapüré, ha kevesebb vajat teszünk bele, és habtejszínt is adunk hozzá. Emellett a szakember arra is különösen figyel, hogy mindig kiváló minőségű alapanyagokból készítse az ételt, valamint az sem mindegy, hogyan főzzük meg a burgonyát.

A habtejszíntől lesz igazán krémes a krumplipüré / Fotó: Shutterstock
A habtejszíntől lesz igazán krémes a krumplipüré / Fotó: Shutterstock

Íme Johann Lafer receptje a tökéletes burgonyapüréhez

Hozzávalók:

  • 60 dkg lisztes burgonya (laza szerkezetű, lisztes húsú, jól szétfő)
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín
  • fehér bors
  • szerecsendió
  • 5 dkg hideg vaj

Elkészítés:

  1. A burgonyát meghámozzuk és hosszában négy vagy nyolc részre vágjuk, majd 15-20 perc alatt megpároljuk. Ehhez engedjünk egy nagyobb edénybe vizet, amit forraljunk fel. Közben tegyük pároló betétbe vagy fémszűrőbe a zöldséget és lefedve pároljuk puhára a vízgőzben.
  2. Az elkészült krumplit egy edénybe tesszük és burgonyanyomóval áttörtjük – ismételjük meg többször a folyamatot, hogy tökéletesen sima pürét kapjunk.
  3. A tejet a habtejszínnel egy lábasba öntjük, felforraljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  4. A fűszeres tejszínt fokozatosan a püréhez adagoljuk, végül pedig a hideg vajat is hozzákeverjük.
Akár zúzott fokhagymával is ízesíthetjük a pürét / Fotó: Shutterstock
Akár zúzott fokhagymával is ízesíthetjük a pürét / Fotó: Shutterstock

Ahány ház, annyi szokás

Természetesen a fenti recept mellett még számos módon elkészíthetjük a krumplipürét. Az egyik változat szerint például a tejet helyettesíthetjük a burgonya főzővizével, Diane Morgan szakács pedig azt javasolja, hogy először a felmelegített vajat adjuk a burgonyához, csak ezután öntsök hozzá a langyos tejet. Emellett a tejföl vagy az író is kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, amit egyébként kedvünk szerint, tovább fűszerezhetünk. Például adhatunk hozzá zúzott fokhagymát, a tetejére pedig sült hagymakarikát, pirított bacont vagy apróra vágott, friss petrezselymet is szórhatunk.

(Forrás: Lecker)

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.