Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Alapételek

Ezzel a különleges körettel még finomabb lesz a klasszikus csirkepörkölt

Hagyományos magyaros étel a csirkepörkölt, amit általában nokedlivel vagy tésztával fogyasztunk. Mi most egy-két extrával bolondítottuk meg a köretet.

Már meg sem lepődünk azon, hogy a túrós tészta köretként mennyire jól illik a pörköltekhez. A harcsa mellett ennek a klasszikus, csirkéből készített paprikásnak is első osztályú kísérője, a friss kapor pedig már az üde tavaszi ízeket idézi. Íme, a pontos recept.

Klasszikus csirkepörkölt kapros-túrós csuszával (Fotó: Vidék íze archívum)
Klasszikus csirkepörkölt kapros-túrós csuszával (Fotó: Vidék íze magazin)

Klasszikus csirkepörkölt,
kapros-túrós csuszával

Hozzávalók (4 személyre):

A pörkölthöz:

  • 3 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 1 db paprika
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db paradicsom
  • őrölt fehér bors
  • őrölt fekete bors
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 mk. őrölt babérlevél
  • 1 csipet őrölt majoránna
  • 1 csapott ek. őrölt pirospaprika
  • 6 dl alaplé
  • 4 bőrös egész csirkecomb

A körethez:

  • 40 dkg csuszatészta
  • 40 dkg túró
  • 4 dl tejföl
  • bors
  • 1 csokor friss kapor

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és egy nagy lábasban, egy kevés felforrósított olajban zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott kétféle paprikát meg a szintén apróra kockázott paradicsomokat. Tíz percig pirítjuk együtt, közben időnként megkeverjük. 
  2. Ha letelt a tíz perc, levesszük a tűzhelyről. Fűszerezzük sóval, kétféle őrölt borssal, köménnyel, őrölt babérral, majoránnával, majd hozzákeverjük az őrölt pirospaprika felét. Felöntjük az alaplével. Visszatesszük a tűzhelyre, és húsz percig főzzük közepes lángon. 
  3. Ekkor mehetnek bele a kétfelé vágott csirkecombok. Kis lángon főzzük. Ha már félig puha a hús, akkor kivesszük a szaftból. A pörköltlevet botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a combdarabokat, megszórjuk a maradék őrölt pirospaprikával, átkeverjük, és készre főzzük.
  4. A körethez bő forró, sós vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, és áttesszük egy nagy serpenyőbe. Kis zsiradékot is adunk hozzá, és jól összeforrósítjuk, kicsit le is piríthatjuk. Hozzákeverjük a túrót és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. A felvágott kaprot csak közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá, hogy megőrizze a friss ízét.

 

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.