Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Alapételek

Gomba, spenót, sárgarépa, paradicsom: nyersen vagy főzve jobb?

Íme, néhány igen egészséges alapanyag, amit mindkét módon fogyaszthatunk – persze mindegyiknek megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai. Most ezeket mutatjuk be nektek:

Gomba

Nyersen: Valóságos B- és D-vitamin-bomba, tehát erősíti a csontokat, és jót tesz az idegeknek. Amennyiben citromlével locsoljuk meg, nem lesz keserű, és nem barnul meg. Viszont jó tudni, hogy így sokkal nehezebben emészthető, mint főzve!

Főzve: Bár az érzékeny gyomrúak megfőzve bátrabban megehetik, ám jó, ha tudjuk, hogy hő hatására a vitamintartalma lényegesen csökken. A gombás készételek könnyen megromlanak, ezért ezeket tanácsos azonnal elfogyasztani.

Spenót

Nyersen: A sötétzöld levelek gazdagok C- és K-vitaminban, illetve kalciumban, vagyis erősítik az immunrendszert, a szívet, az érrendszert és a csontokat. Csak a friss, zsenge spenótot fogyaszd nyersen, mert a leszedése után hamar veszít a vitamintartalmából!

Főzve: Jellegzetes aromája igazából hő hatására teljesedik ki. Ajánlott csak rövid ideig párolni, mert így kevesebb C-vitamin megy veszendőbe.

Sárgarépa

Nyersen: Élelmirost-tartalmának köszönhetően gyorsan jóllakat, és serkenti az emésztést. A bőrszépítő hatású béta-karotin nagy mennyiségben található meg benne, de a szervezet ennek csak a 10 százalékát tudja feldolgozni.

Főzve: Béta-karotin-tartalmát akkor tudjuk igazán hasznosítani, ha zsiradékban (olajon, margarinon vagy vajon) pároljuk meg.

Paradicsom

Nyersen: A benne található C-vitamin az immunrendszer számára, a folsav a növekedéshez, a biotin és a béta-karotin pedig a szép hajhoz és az éles látáshoz szükséges.

Főzve: Vitamintartalma hő hatására sajnos jelentősen csökken – a benne lévő likopin viszont pont ilyenkor aktiválódik! Ez az antioxidáns leginkább olajos közegben szívódik fel, és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve védi a szívet és az ereket.

Mit tud a mirelit?

Az év azon időszakaiban, amikor nehezen jutunk friss zöldségekhez vagy gyümölcsökhöz, érdemes a mirelit termékekből válogatni. Ezeket ugyanis betakarítás után gyorsan lefagyasztják, ezért több értékes tápanyagot tartalmaznak, mint a kényszerérett társaik.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.