Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Alapételek

Gomba, spenót, sárgarépa, paradicsom: nyersen vagy főzve jobb?

Íme, néhány igen egészséges alapanyag, amit mindkét módon fogyaszthatunk – persze mindegyiknek megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai. Most ezeket mutatjuk be nektek:

Gomba

Nyersen: Valóságos B- és D-vitamin-bomba, tehát erősíti a csontokat, és jót tesz az idegeknek. Amennyiben citromlével locsoljuk meg, nem lesz keserű, és nem barnul meg. Viszont jó tudni, hogy így sokkal nehezebben emészthető, mint főzve!

Főzve: Bár az érzékeny gyomrúak megfőzve bátrabban megehetik, ám jó, ha tudjuk, hogy hő hatására a vitamintartalma lényegesen csökken. A gombás készételek könnyen megromlanak, ezért ezeket tanácsos azonnal elfogyasztani.

Spenót

Nyersen: A sötétzöld levelek gazdagok C- és K-vitaminban, illetve kalciumban, vagyis erősítik az immunrendszert, a szívet, az érrendszert és a csontokat. Csak a friss, zsenge spenótot fogyaszd nyersen, mert a leszedése után hamar veszít a vitamintartalmából!

Főzve: Jellegzetes aromája igazából hő hatására teljesedik ki. Ajánlott csak rövid ideig párolni, mert így kevesebb C-vitamin megy veszendőbe.

Sárgarépa

Nyersen: Élelmirost-tartalmának köszönhetően gyorsan jóllakat, és serkenti az emésztést. A bőrszépítő hatású béta-karotin nagy mennyiségben található meg benne, de a szervezet ennek csak a 10 százalékát tudja feldolgozni.

Főzve: Béta-karotin-tartalmát akkor tudjuk igazán hasznosítani, ha zsiradékban (olajon, margarinon vagy vajon) pároljuk meg.

Paradicsom

Nyersen: A benne található C-vitamin az immunrendszer számára, a folsav a növekedéshez, a biotin és a béta-karotin pedig a szép hajhoz és az éles látáshoz szükséges.

Főzve: Vitamintartalma hő hatására sajnos jelentősen csökken – a benne lévő likopin viszont pont ilyenkor aktiválódik! Ez az antioxidáns leginkább olajos közegben szívódik fel, és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve védi a szívet és az ereket.

Mit tud a mirelit?

Az év azon időszakaiban, amikor nehezen jutunk friss zöldségekhez vagy gyümölcsökhöz, érdemes a mirelit termékekből válogatni. Ezeket ugyanis betakarítás után gyorsan lefagyasztják, ezért több értékes tápanyagot tartalmaznak, mint a kényszerérett társaik.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.