Ha egy igazán tartalmas levesre, sőt inkább egytálételre vágysz, ez a recept tökéletes választás! A húsgombócleves önmagában is egy finom, laktató étel, de a tarhonyával és kelkáposztával felturbózott változattal a család legéhesebb és legfalánkabb tagjai is jóllaknak.
A húsgombócleves nem kizárólag magyar specialitás, bár Magyarországon is rendkívül népszerű. Számos ország konyhájában található hasonló leves, hiszen a húsból készült gombóc és a gazdag, zöldséges alaplé kombinációja egy hagyományos és sok helyen kedvelt étel. Nálunk általában darált sertés- vagy marhahúsból készül, amit rizzsel dúsítanak. A Vidék íze receptjében tarhonya került a levesbe betétnek, no és kelkáposzta, amitől még finomabb és tartalmasabb lett a végeredmény.
Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 350 kcal
A húsgombócleves magyarosan, tarhonyával és kelkáposztával hozzávalói:
A húsgombócokhoz:
25 dkg darált hús
1 db kis tojás
1 cikk zellergumó
1 csokor petrezselyem zöldje
só
bors
A leveshez:
1 nagy cikk kelkáposzta
1 szál füstölt kolbász
5 dkg füstölt szalonna
10-15 dkg tarhonya
2 db közepes vöröshagyma
4-5 db paprika
3-4 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor zeller zöldje
pár levél lestyán
só
bors
Elkészítése:
Egy keverőtálban összegyúrjuk a darált húst az egész tojással. Hozzáreszeljük a zellert, beledolgozzuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, sózzuk, borsozzuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk. Felrakunk főni jó liternyi vizet egy kis sóval. Ha felforrt, belerakjuk a gombócokat, és megfőzzük benne. Kiszedjük a gombóckákat, hideg vízbe átrakjuk, a főzővizet megőrizzük.
Egy másik fazékban kipirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát. Rádobjuk a tarhonyát, kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre dinszteljük. Rádobjuk az összevágott paprikát, amikor már kezd puhulni, belerakjuk a fazékba a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Mehet bele az összevágott zellerlevél és lestyán is, majd pedig a félkarikákra vágott kolbász. Összerotyogtatjuk, majd felöntjük a húsgombócok főzővizével. Addig főzzük, míg a tarhonya meg nem puhul. Tálalás előtt visszarakjuk a gombócokat, összeforraljuk. Ha túl sűrűnek találnánk, adunk még hozzá vizet. Mehet rá a kockákra vágott kelkáposzta, sózzuk, borsozzuk, és egy-két percig még együtt forraljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.