Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Ha egy igazán tartalmas levesre, sőt inkább egytálételre vágysz, ez a recept tökéletes választás! A húsgombócleves önmagában is egy finom, laktató étel, de a tarhonyával és kelkáposztával felturbózott változattal a család legéhesebb és legfalánkabb tagjai is jóllaknak.

A húsgombócleves nem kizárólag magyar specialitás, bár Magyarországon is rendkívül népszerű. Számos ország konyhájában található hasonló leves, hiszen a húsból készült gombóc és a gazdag, zöldséges alaplé kombinációja egy hagyományos és sok helyen kedvelt étel. Nálunk általában darált sertés- vagy marhahúsból készül, amit rizzsel dúsítanak. A Vidék íze receptjében tarhonya került a levesbe betétnek, no és kelkáposzta, amitől még finomabb és tartalmasabb lett a végeredmény.

Húsgombócleves magyarosan, tarhonyával és kelkáposztával
Húsgombócleves magyarosan, tarhonyával és kelkáposztával / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Elkészítési idő: 1 óra

1 adag: 350 kcal 

A húsgombócleves magyarosan, tarhonyával és kelkáposztával hozzávalói:

A húsgombócokhoz: 

  • 25 dkg darált hús 
  • 1 db kis tojás 
  • 1 cikk zellergumó 
  • 1 csokor petrezselyem zöldje 
  • só 
  • bors 

A leveshez: 

  • 1 nagy cikk kelkáposzta 
  • 1 szál füstölt kolbász 
  • 5 dkg füstölt szalonna 
  • 10-15 dkg tarhonya 
  • 2 db közepes vöröshagyma 
  • 4-5 db paprika 
  • 3-4 db paradicsom 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 kis csokor zeller zöldje 
  • pár levél lestyán 
  • só 
  • bors 

Elkészítése:

  1. Egy keverőtálban összegyúrjuk a darált húst az egész tojással. Hozzáreszeljük a zellert, beledolgozzuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, sózzuk, borsozzuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk. Felrakunk főni jó liternyi vizet egy kis sóval. Ha felforrt, belerakjuk a gombócokat, és megfőzzük benne. Kiszedjük a gombóckákat, hideg vízbe átrakjuk, a főzővizet megőrizzük.  
  2. Egy másik fazékban kipirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát. Rádobjuk a tarhonyát, kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre dinszteljük. Rádobjuk az összevágott paprikát, amikor már kezd puhulni, belerakjuk a fazékba a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Mehet bele az összevágott zellerlevél és lestyán is, majd pedig a félkarikákra vágott kolbász. Összerotyogtatjuk, majd felöntjük a húsgombócok főzővizével. Addig főzzük, míg a tarhonya meg nem puhul. Tálalás előtt visszarakjuk a gombócokat, összeforraljuk. Ha túl sűrűnek találnánk, adunk még hozzá vizet. Mehet rá a kockákra vágott kelkáposzta, sózzuk, borsozzuk, és egy-két percig még együtt forraljuk. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.