Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Babgulyás
Tárkonyos csirkeraguleves
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Epres blondie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Alapételek

Így készíts hercegnőburgonyát házilag

hercegnőburgonya
A krumpli a kedvenc köreted, de főzve vagy sütve kicsit már unalmas? Készítsd el kevés munkával látványosan! Az elegáns hercegnő burgonya sültek, szaftos húsok, halak mellé egyaránt kiváló.

Krumplin kívül csupán tojássárgájára, puha vajra, tejre, sóra és szerecsendióra, esetleg a recepttől függően mandulapehelyre lesz szükséged. Lássuk, mire érdemes figyelned az elkészítés során.

1. Burgonyavásárlás

Fontos, hogy lisztesre fövő krumplit vegyél. Nem foghatsz mellé, ha sárga héjú vagy C jelölésű gumókat vásárolsz. Válogass nagyobb, dudoroktól mentes példányokat, mert ezeket egyszerűbb meghámozni, és gyorsabban végzel a pucolással, mint apró szemű burgonya esetén.

2. Főzés

A gondosan meghámozott krumplit darabold durvára, és főzd meg sós vízben a forrástól számított 15-20 perc alatt. Várd meg, hogy a leszűrt krumpliról elpárologjon a nedvesség. A profik a megfőtt burgonyadarabokat eloszlatják egy sütőpapírral leterített tepsiben, és a 120 fokra előmelegített sütőben szikkasztják 10 percig. Vigyázz, hogy ne száradjon ki!

3. Pépesítés

A krumplit még forrón nyomkodd szét burgonyatörővel a főzőedényben. Érdemes burgonyaprést használni, mert ekkor a pép biztosan nem marad darabos.

4. Pürésítés

Tedd át vagy préseld a pürét nagy tálba, hogy levegőhöz jusson. Egymás után dolgozd bele a tojássárgájákat és a recept által előírt többi hozzávalót, majd keverd simára.

5. Burgonyarózsák

Töltsd a kissé lehűlt pürét csillagcsöves habzsákba, és egymástól kellő távolságban nyomj azonos nagyságú halmokat sütőpapírral leterített tepsibe vagy sütőlemezre. Nincs habzsákod? Nyomd ki a pürét levágott sarkú mélyhűtőzacskóból! Végül óvatosan ecseteld be a burgonyarózsákat tejjel elkevert tojássárgájával, hogy szebb színük legyen, és süsd őket aranysárgára 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt.

6. Ünnepi plusz

Sütés előtt szórj mandulapelyhet a megkent hercegnő burgonyákra, ettől lesz igazán fejedelmi a köret! A burgonyarózsákat finomra reszelt parmezánnal is meghintheted: gazdagabb sós ízt kölcsönöz és roppanós kérget képez a belül krémesen lágy masszán.

7. Maradékhasznosítás, tartalékolás

Előrelátóan hasznosíthatod a maradék főtt krumplit vagy krumplipürét, ha hercegnő burgonyához való masszát keversz belőle, majd tálcára nyomod és lefagyasztod. Kb. 1 óra múlva bedobozolhatod vagy tasakokba porciózhatod. Forró sütőben bármikor kiolvaszthatod köretnek pár perc alatt.
Tipp: Turbózd fel a nyers masszát reszelt sajttal, és a kiolvasztott hercegnő burgonya villámgyors meleg vacsora lehet, ha salátával tálalod!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.