Én abba a táborba tartozom, aki sosem értette mi a hype a sápadt falafel körül, még ki nem költöztem a Közel Keletre Izraelbe. Kint zöld színe van a sok friss zöldfűszertől, lágy és szaftos belül, kívülről pedig ropog.
Majdnem három évet töltöttem kint, és annyira meghatározóvá váltak az izraeli ízek a saját konyhámban, hogy én nem is értem, előtte hogy bírtam a sok zöldfűszer és markáns szárazfűszerek nélkül élni. Izrael csodálatos a gasztronómia terén is, egyrészről már utánad dobálják a mézédes mangót, másrészről rengeteg konyha keveredik: marokkói, jemeni, perzsa, arab, askenázi zsidó vonal és még sorolhatnám. Egy idő után beálltam a sorba és kialakult a saját falafel receptem is otthonra, ami végtelenül egyszerű, csak jó alapanyagok kellenek hozzá.
Hozzávalók:
1 csokor petrezselyem
1/2 csokor menta
1/2 csokor koriander (Ha pár szálas kis csokrokba futunk bele, triplázzuk meg a mennyiségeket.)
5-6 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 db salotta hagyma
2 pohár csicseriborsó (24 órán át áztatva, majd friss vízben megfőzve, és a vizet félretesszük.)
1 pohár pirított pisztácia (Ha nincs, mandulával vagy kesudióval is szuperül működik.)
1-2 tk lisz
1 tk őröl római kömény
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
1. Mindent beteszünk a turmixgépbe, ledaráljuk krémes állagúra. Ha kicsit kemény, a csicseriborsó főzőlevével óvatosan lazítunk rajta. Formázható, ragacsos masszát kell kapnunk. Neki is állhatunk a golyók formázásának vizes kézzel.
2. Két lehetőség van: 180 fokon aranybarnára sütjük, vagy fritőzben bő olajban tesszük ugyanezt.
Képek forrása: TV2/Love Bistro
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.