A legjobb az 1-2 napos szikkadt vajaskifli, de használhatsz normál kiflit, továbbá zsemlét, kalácsot, zsúrkenyeret is. A kiflit karikázd fel, a többit vágd kockákra. Ha a zsemle nagyon száraz, előtte vágd vagy reszeld le a héját. Ugyanez érvényes a kenyérre is.
Olvaszd fel, majd hagyd hűlni egy rövid ideig, mielőtt óvatosan a tojássárgájához adod.
A régi, töppedt mazsolát hosszabb ideig kell áztatni, hogy kellően megduzzadjon. Ha nincs mazsolád, helyettesítsd aszalt tőzegáfonyával, esetleg más szárított gyümölccsel vagy magozott cseresznye- és meggybefőttel.
Alma helyett körtével is kitűnő. A kemény húsú gyümölcsöt előzőleg célszerű enyhén cukros-citromos vízben kicsit megpárolni, majd lecsepegtetni.
A hagyományos receptek barackízt írnak elő, de kipróbálhatod a sütit birssel, hecsedlivel (csipkebogyólekvárral) vagy másféle gyümölcsízzel, illetve -zselével is. A darabos lekvárt melegítsd fel, majd passzírozd át, hogy jól el tudd oszlatni a tojáshabban.
A hűtőből elővett tojást azonnal válaszd szét, mert hidegen könnyebb elkülöníteni a sárgáját és a fehérjét. Ezután a fehérjét hagyd szoba-hőmérsékletűre melegedni, mert így lehet jól felverni. A sütés végén ne nyisd rá hirtelen a sütőajtót a szépen feljött habra, mert a hőmérséklet-változástól összezuhanhat! Ennek elkerülésére kapcsold ki a sütőt és nyisd résnyire az ajtót. (Szükség esetén támaszd ki egy fakanál nyelével, hogy ne csukódjon be.) Kb. 10 perc múlva nyisd ki egészen, és várd meg, hogy a máglyarakásod kihűljön a sütőben.
Kb. félóra pihentetés után, lehetőleg recés késsel vágd kockákra a langyos süteményt a tepsiben vagy a formában. Végül lazítsd fel a széleket, és lapáttal alányúlva emeld át kistányérra a süteménydarabokat.
Máglyarakás kalácsból recept >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.