A kelkáposzta megosztó zöldség: van, aki imádja, más ránézni sem bír. Most egy tökéletes kelkáposzta-főzelék receptet mutatunk, amit érdemes megkóstolni annak is, aki egyébként idegenkedik ettől a vitaminbombától.
A kelkáposzta a fejes káposzta közeli rokona, de a színe erősebb, az íze pedig lágyabb. Remek rostforrás, sok A-, B6-, C-, E- és K-vitamint tartalmaz. Található benne vas és antioxidáns is, amely segítheti a vérképzést, és csökkentheti a gyulladásos folyamatokat. Tévhit, hogy nem jó az emésztésnek, sőt épp az ellenkezője az igaz: a magas rosttartalom megakadályozza a puffadást és az emésztési zavarokat.
Hozzávalók a kelkáposzta-főzelékhez:
A főzelékhez:
1 kg kelkáposzta
35 dkg sárga burgonya
1 tk. őrölt kömény
1 kk. őrölt majoránna
zöldségalaplé
4 ek. zsír
3 ek. liszt
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só
bors
A feltéthez:
8 db virsli
1 ek. zsiradék
Elkészítése:
Negyedeljük a kelkáposztát cikkekre, majd csíkokra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. Beletesszük egy lábasba, és annyi alaplevet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzátesszük az őrölt köményt és a majoránnát, sózzuk. Addig főzzük, míg a krumpli már majdnem puha.
Míg fő, egy serpenyőben elkészítjük a rántást: négy evőkanál zsíron világosra pirítjuk a lisztet. Hozzáadjuk a lereszelt vagy áttört fokhagymát, egy percig sütjük még kevergetve. Levesszük a tűzhelyről, és elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Kicsi hideg vízzel felengedjük, hozzáöntjük a főzelékhez, jól kiforraljuk, tekerünk rá borsot. Közben kóstoljuk is, ha szükséges, még sózzuk.
A virslinek lehúzzuk a héját, bevagdossuk, és kevés zsiradékon egy-két perc alatt megsütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.