Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Alapételek

Szüret idején kihagyhatatlan: mustban pácolt tarjaszeletek zelleres almával töltve

A hosszú, forró nyár miatt már javában tart a szüret, így ahol szőlő terem, ott must is van. A megszokott pác helyett készíts most mustosat, a végeredmény nagyon finom, nagyon szaftos lesz. Ha a must nem lenne elég, a zeller-alma töltelék már tényleg klasszikus őszi ebéddé vagy vacsorává teszi ezt a sertéshúsból készült fogást.

A must nem más, mint szőlőből készült friss, erjedés előtti gyümölcslé. Üdítőként kellemes szomjoltó, a legtöbb gyerek imádja. A sütés-főzés során is felhasználhatjuk, pácoláshoz például kiváló. A mustban található természetes savak, mint például a borkősav, gyengéden puhítják a húst, lebontva a rostokat, ezáltal a hús sokkal omlósabbá és puhábbá válik. Ez különösen fontos a sertéshúsnál, amely hajlamos keményedni, ha nem megfelelően készítik el. A must pácként segít megőrizni a hús nedvességtartalmát, így a sütés során a sertéshús szaftos marad. Ráadásul a mustban található cukrok karamellizálódnak sütés közben, ami egy enyhén édes, mázas hatást eredményez a húson, ezzel még ízletesebbé téve az ételt.

Mustban pácolt tarjaszeletek zelleres almával töltve / Recept és fotó: Shutterstock
Mustban pácolt tarjaszeletek zelleres almával töltve / Recept és fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 8 szelet csont nélküli sertéstarja
  • 2 dl must
  • 1 csokor oregánó
  • 1 cikk zellergumó
  • 1-2 db alma
  • 2 szál angol zeller
  • zsiradék
  • bors

Elkészítése:

  1. A tarjaszeleteket annyira kiverjük, hogy viszonylag nagy szeleteket kapjunk. Bedörzsöljük tört borssal. Egy jól záródó dobozba tesszük, ráöntjük a mustot, a szeletek közé fektetjük az oregánót, és hideg helyen egy napig pácoljuk.
  2. Utána kivesszük, szárazra töröljük a hússzeleteket. Megsózzuk, kirakjuk egy deszkára. Mindegyiknek az egyik felére teszünk két-két vékony szelet zellert, két-két karika almát (lehet héjastul, csak a csumáját vágjuk ki) és egy-két darab angol zellert. Ráhajtjuk a hús másik felét.
  3. Egy nagy serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk, beletesszük egy rétegben a töltött húsokat, és jó lassan sütjük, mindkét oldalát körülbelül tíz percig. Sült krumpli illik mellé.

Még több finom tarjás receptet itt találsz>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.