Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Alapételek

Töltött káposzta kis csavarral: tegyél kukoricadarát a töltelékbe, meg fogsz lepődni a végeredményen!

A töltött káposzta tipikusan az az étel, amit minden család elkészít karácsonykor. Azon, hogy milyen húsból és káposztából kell készülnie a hagyományos töltött káposztának, lehet vitatkozni, de teljesen felesleges. Minden recept tökéletes a maga nemében, a lényeg pedig minden esetben a végeredmény.

Vannak ételek, melyek egyszerűen nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Ilyen fogás a töltött káposzta is. Gondoltad volna, hogy ezt az ízig-vérig magyaros fogást a törököknek köszönhetjük? Elődje, a káposztás hús receptje már egy 17. századi szakácskönyvben is szerepel: a felaprított húst töltötték zöldséglevélbe török szokásnak megfelelően. A töltött káposzta első magyar leírása 1695-ben jelent meg: a recept szerint marhahúsból készült, és a hagyományos magyar konyha fűszerei mellett gyömbérrel, borral és sáfránnyal ízesítették.

Bár a töltött káposzta húsétel, böjtös, azaz húsmentes változatai is ismertek. Ilyenkor gombát, kukorica-, árpa- esetleg köleskását tesznek töltelékként a káposztalevelekbe.

A kukoricadarával dúsított változat a húsimádóknak is tökéletes, és azoknak is egészen biztosan ízleni fog, akiknek picit erős a sertéshús íze.

Igazi különlegesség a kukoricadarás töltött káposzta / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Igazi különlegesség a kukoricadarás töltött káposzta / Recept és fotó: Vidék íze magazin

HOZZÁVALÓK:

Az alaphoz:

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 csipet őrölt majoránna
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 evőkanál zsír
  • bors

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált hús
  • 8-10 savanyúkáposzta-levél
  • 5 evőkanál kukoricadara
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál füstölt őrölt pirospaprika
  • bors

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Először a tölteléket készítjük el. Meghámozzuk és lereszeljük a vöröshagymát, majd összekeverjük a darált hússal és az áttört fokhagymával.
  2. Ízesítjük a masszát sóval, borssal, kevéske füstölt pirospaprikával, végül beledolgozzuk a kukoricadarát és az egész tojást is.
  3. A savanyított káposztaleveleket kiterítjük, kivágjuk a középső vastag eret, ezzel ketté is vágjuk a leveleket. Mindegyikre teszünk tölteléket, felcsavarjuk.
  4. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon egy nagy lábasban kipirítjuk.
  5. Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, átlátszóra dinszteljük, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal is egy percig sütjük. Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát.
  6. Visszatesszük a tűzhelyre, beleforgatjuk a savanyú káposztát, ráöntjük a zöldségalaplét, hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszereket (só, bors, őrölt kömény, majoránna, babér), jól összeforgatjuk. Óvatosan ráhelyezzük a töltelékeket, lefedjük, és 40-45 perc alatt készre főzzük.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.