A töltött káposzta tipikusan az az étel, amit minden család elkészít karácsonykor. Azon, hogy milyen húsból és káposztából kell készülnie a hagyományos töltött káposztának, lehet vitatkozni, de teljesen felesleges. Minden recept tökéletes a maga nemében, a lényeg pedig minden esetben a végeredmény.
Vannak ételek, melyek egyszerűen nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Ilyen fogás a töltött káposzta is. Gondoltad volna, hogy ezt az ízig-vérig magyaros fogást a törököknek köszönhetjük? Elődje, a káposztás hús receptje már egy 17. századi szakácskönyvben is szerepel: a felaprított húst töltötték zöldséglevélbe török szokásnak megfelelően. A töltött káposzta első magyar leírása 1695-ben jelent meg: a recept szerint marhahúsból készült, és a hagyományos magyar konyha fűszerei mellett gyömbérrel, borral és sáfránnyal ízesítették.
Bár a töltött káposzta húsétel, böjtös, azaz húsmentes változatai is ismertek. Ilyenkor gombát, kukorica-, árpa- esetleg köleskását tesznek töltelékként a káposztalevelekbe.
A kukoricadarával dúsított változat a húsimádóknak is tökéletes, és azoknak is egészen biztosan ízleni fog, akiknek picit erős a sertéshús íze.
HOZZÁVALÓK:
Az alaphoz:
40 dkg savanyú káposzta
10 dkg húsos szalonna
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
1 csipet őrölt babérlevél
1 csipet őrölt majoránna
1 l zöldségalaplé
2 evőkanál zsír
só
bors
A töltelékhez:
40 dkg darált hús
8-10 savanyúkáposzta-levél
5 evőkanál kukoricadara
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
1 tojás
1 kávéskanál füstölt őrölt pirospaprika
só
bors
ELKÉSZÍTÉSE:
Először a tölteléket készítjük el. Meghámozzuk és lereszeljük a vöröshagymát, majd összekeverjük a darált hússal és az áttört fokhagymával.
Ízesítjük a masszát sóval, borssal, kevéske füstölt pirospaprikával, végül beledolgozzuk a kukoricadarát és az egész tojást is.
A savanyított káposztaleveleket kiterítjük, kivágjuk a középső vastag eret, ezzel ketté is vágjuk a leveleket. Mindegyikre teszünk tölteléket, felcsavarjuk.
A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon egy nagy lábasban kipirítjuk.
Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, átlátszóra dinszteljük, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal is egy percig sütjük. Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát.
Visszatesszük a tűzhelyre, beleforgatjuk a savanyú káposztát, ráöntjük a zöldségalaplét, hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszereket (só, bors, őrölt kömény, majoránna, babér), jól összeforgatjuk. Óvatosan ráhelyezzük a töltelékeket, lefedjük, és 40-45 perc alatt készre főzzük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.