Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Alapételek

Töltött káposzta kis csavarral: tegyél kukoricadarát a töltelékbe, meg fogsz lepődni a végeredményen!

A töltött káposzta tipikusan az az étel, amit minden család elkészít karácsonykor. Azon, hogy milyen húsból és káposztából kell készülnie a hagyományos töltött káposztának, lehet vitatkozni, de teljesen felesleges. Minden recept tökéletes a maga nemében, a lényeg pedig minden esetben a végeredmény.

Vannak ételek, melyek egyszerűen nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Ilyen fogás a töltött káposzta is. Gondoltad volna, hogy ezt az ízig-vérig magyaros fogást a törököknek köszönhetjük? Elődje, a káposztás hús receptje már egy 17. századi szakácskönyvben is szerepel: a felaprított húst töltötték zöldséglevélbe török szokásnak megfelelően. A töltött káposzta első magyar leírása 1695-ben jelent meg: a recept szerint marhahúsból készült, és a hagyományos magyar konyha fűszerei mellett gyömbérrel, borral és sáfránnyal ízesítették.

Bár a töltött káposzta húsétel, böjtös, azaz húsmentes változatai is ismertek. Ilyenkor gombát, kukorica-, árpa- esetleg köleskását tesznek töltelékként a káposztalevelekbe.

A kukoricadarával dúsított változat a húsimádóknak is tökéletes, és azoknak is egészen biztosan ízleni fog, akiknek picit erős a sertéshús íze.

Igazi különlegesség a kukoricadarás töltött káposzta / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Igazi különlegesség a kukoricadarás töltött káposzta / Recept és fotó: Vidék íze magazin

HOZZÁVALÓK:

Az alaphoz:

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 csipet őrölt majoránna
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 evőkanál zsír
  • bors

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált hús
  • 8-10 savanyúkáposzta-levél
  • 5 evőkanál kukoricadara
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál füstölt őrölt pirospaprika
  • bors

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Először a tölteléket készítjük el. Meghámozzuk és lereszeljük a vöröshagymát, majd összekeverjük a darált hússal és az áttört fokhagymával.
  2. Ízesítjük a masszát sóval, borssal, kevéske füstölt pirospaprikával, végül beledolgozzuk a kukoricadarát és az egész tojást is.
  3. A savanyított káposztaleveleket kiterítjük, kivágjuk a középső vastag eret, ezzel ketté is vágjuk a leveleket. Mindegyikre teszünk tölteléket, felcsavarjuk.
  4. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon egy nagy lábasban kipirítjuk.
  5. Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, átlátszóra dinszteljük, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal is egy percig sütjük. Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát.
  6. Visszatesszük a tűzhelyre, beleforgatjuk a savanyú káposztát, ráöntjük a zöldségalaplét, hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszereket (só, bors, őrölt kömény, majoránna, babér), jól összeforgatjuk. Óvatosan ráhelyezzük a töltelékeket, lefedjük, és 40-45 perc alatt készre főzzük.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.