Advent közeledtével a gondolataink a mézes sütemények körül kezdenek keringeni - de mielőtt a mézeskalácsra és zserbóra ráfordulnánk, álljunk meg egy pillanatra a puszedlinél. Ez aprósütemény, ami sokaknak csak bolti változatban lehet meg, valójában egy isteni puha, klasszikus nagyi-süti, amit egyáltalán nem nagy ördöngősség elkészíteni, inkább az idő az, amiből picit többet érdemes rászánni. Íme a hagyományos mézes puszedli receptje, ami belül rögtön puha, kívül a a máz pedig roppanós!
A mézes sütemények az adventi időszak és a karácsony emblematikus desszertjei: a mézeskalács, a mézes zserbó, a mézes tésztából készült kókuszkocka vagy éppen a mézes puszedli mind-mind olyan finomságok, amik nélkül nem is igazán ünnep az ünnep. Bár advent első vasárnapjáig még van egy pár hét, nem árt elkezdeni a jobbnál-jobb receptek begyűjtését - kezdjük is a ráhangolódást ezzel a pihe-puha mézes puszedliből - egyenesen a nagyi kockás receptfüzetéből!
Hozzávalók a klasszikus mézes puszedlihez:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
3 ek. méz
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 db tojássárgája
3 ek. tejföl
1/2 tasak sütőpor
1 tk. rumaroma
1 csipet vaníliaőrlemény
1 db citrom reszelt héja
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
1 db narancs reszelt héja
A mázhoz:
2 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
pár csepp citromlé
Elkészítése:
A mézet és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk.
Belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a vaníliaőrleményt, a reszelt narancshéjat és a rumaromát.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a sütőporral és a porcukorral.
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és a vajas-mézes keveréket.
Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük a tésztát. Ilyenkor még nagyon ragacsos a tészta, de a hűtés során összeáll. Legjobb egész éjszakára behűteni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formázzuk, és felvágjuk 10-10 részre.
A tésztadarabokat golyókká formázzuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk. A golyócskák között hagyjunk helyet, mivel sütés közben nőni fognak. Ne süssük túl a puszedliket, mert akkor kemények lesznek. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a puszedliket. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek barnulni.
Ha kivettük a puszedliket a sütőből, lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 100 fokra.
A mázhoz vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjéket az átszitált porcukorral, és hozzáadjuk a citromlevet is. Ettől szép fényt kap a máz.
Egy villa segítségével megmártjuk a sütiket a mázban, majd visszarakosgatjuk a puszedliket a tepsire, és 100 fokos sütőben, légkeverésen megszárítjuk a mázat 45 perc alatt.
Hűvös helyen hagyjuk állni a puszedliket, hogy teljesen megszáradjon a máz.
Nézd meg videón, hogyan készült a kalsszikus mézes puszedli, less el minden trükköt!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.