Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Advent közeledtével a gondolataink a mézes sütemények körül kezdenek keringeni - de mielőtt a mézeskalácsra és zserbóra ráfordulnánk, álljunk meg egy pillanatra a puszedlinél. Ez aprósütemény, ami sokaknak csak bolti változatban lehet meg, valójában egy isteni puha, klasszikus nagyi-süti, amit egyáltalán nem nagy ördöngősség elkészíteni, inkább az idő az, amiből picit többet érdemes rászánni. Íme a hagyományos mézes puszedli receptje, ami belül rögtön puha, kívül a a máz pedig roppanós!

A mézes sütemények az adventi időszak és a karácsony emblematikus desszertjei: a mézeskalács, a mézes zserbó, a mézes tésztából készült kókuszkocka vagy éppen a mézes puszedli mind-mind olyan finomságok, amik nélkül nem is igazán ünnep az ünnep. Bár advent első vasárnapjáig még van egy pár hét, nem árt elkezdeni a jobbnál-jobb receptek begyűjtését - kezdjük is a ráhangolódást ezzel a pihe-puha mézes puszedliből - egyenesen a nagyi kockás receptfüzetéből!

Mézes puszedli
Mézes puszedli
FOTÓ: MINDMEGETTE

 

Hozzávalók a klasszikus mézes puszedlihez:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 ek. méz
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek. tejföl
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 tk. rumaroma
  • 1 csipet vaníliaőrlemény
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só
  • 1 db narancs reszelt héja

A mázhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé

 

Elkészítése:

  1. A mézet és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk.
  2. Belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a vaníliaőrleményt, a reszelt narancshéjat és a rumaromát.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a sütőporral és a porcukorral.
  4. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és a vajas-mézes keveréket.
  5. Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük a tésztát. Ilyenkor még nagyon ragacsos a tészta, de a hűtés során összeáll. Legjobb egész éjszakára behűteni.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  7. A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formázzuk, és felvágjuk 10-10 részre.
  8. A tésztadarabokat golyókká formázzuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk. A golyócskák között hagyjunk helyet, mivel sütés közben nőni fognak. Ne süssük túl a puszedliket, mert akkor kemények lesznek. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a puszedliket. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek barnulni.
  9. Ha kivettük a puszedliket a sütőből, lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 100 fokra.
  10. A mázhoz vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjéket az átszitált porcukorral, és hozzáadjuk a citromlevet is. Ettől szép fényt kap a máz.
  11. Egy villa segítségével megmártjuk a sütiket a mázban, majd visszarakosgatjuk a puszedliket a tepsire, és 100 fokos sütőben, légkeverésen megszárítjuk a mázat 45 perc alatt.
  12. Hűvös helyen hagyjuk állni a puszedliket, hogy teljesen megszáradjon a máz.

 

Nézd meg videón, hogyan készült a kalsszikus mézes puszedli, less el minden trükköt!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.