Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Alapételek

Süsd rá a szilvát a húsokra, a csirkecomb és a tarja is mennyei lesz az édes gyümölcstől

Tepsis csirkecomb szilvával /Fotó: Shutterstock
A szilva az egyik legfinomabb gyümölcs, amelyből nemcsak lekvár vagy sütemény, hanem főfogás is készíthető! A szilvás sült húsok mennyei ételek ebédre. Készíthetjük akár csirkecombból, akár sertéstarjából, mindenhogy ízletes lesz a végeredmény.

A szilvás sült hús elsőre furának tűnhet, ám nem szokatlan a magyar gasztronómiában, ha a sültek édes gyümölccsel társulnak. Sokan esznek savanyúság helyett befőttet a sült húsok mellé, és különleges ízt kölcsönözhet a csirkecombnak, ha krumpliágyon sül, amibe elrejtünk pár gerezd édes almát is. Ugyanígy remek étel készíthető szilva felhasználásával, aminek ráadásul júliustól októberig tart a szezonja, így érdemes kihasználni, amíg kapható a mézédes magyar szilva!

Szilvás sült húsok, finom fogások készíthetők szilvából ebédre /Fotó: Shutterstock
Szilvás sült húsok, finom fogások készíthetők szilvából ebédre /Fotó: Shutterstock

A szilvából rendszerint gombócot készítünk, de remek alapanyaga a pitének, lekvároknak, sőt pálinkát is előszeretettel főznek belőle. Főfogáshoz inkább télen használjuk a szilvát aszalt változatban és ezzel töltjük meg a pulykatekercset, ám a friss gyümölcs is használható hús sütésénél. Nem is kell belőle sok, csak pár szem szilva és teljesen új, zamatos ízt varázsolhatunk bármilyen húsfélének. A legjobban a sertéshúsokkal párosítható, elsősorban a tarjával, de kiváló egészben sült csirkecomb fűszereként is.

Szilvás sült hús, így készíts mennyei ebédet a szezon édes gyümölcséből!

A szilvát elég megmosni és félbe vágva kimagozni, máris használhatjuk sütés-főzés során. Az sem baj, ha kissé kemény a szilva, ugyanis a sütőben vajpuhára sül és minden édes ízt átad majd a húsoknak! A szilvás sült hús készítése során a sertéstarját vagy a csirkecombot fűszerezhetjük magyarosan vagy akár ázsiai módon is.

Magyaros vagy ázsiai szilvás hús? Íme a praktikák, fűszerek

Ha a magyaros ízesítést választjuk, akkor használjunk sót, borsot, fűszerköményt, pirospaprikát és majoránnát, ezekből készítsük el a száraz vagy a nedves pácot. A befűszerezett húst helyezzük egy tepsiben hagymaágyra (karikára vágott vöröshagymára), locsoljuk meg olajjal és halmozzuk a húsokra és a húsok mellé a szilvákat. Fedjük le a tepsit alufóliával, és először így pároljuk meg a húst, majd végül fólia nélkül pirítsuk ropogósra.

Az ázsiai fűszerezés esetében használjunk szójaszószt, kólát, gyömbért, csillagánizst, mézet és Cayenne-borsot, ebből állítsuk össze a nedves pácot, majd ezzel kenjük be a húst, de akár pár órán át állni is hagyhatjuk a szószban. A pácolt hússzeleteket helyezzük egy kiolajozott tepsibe, nyugodtan öntsük rá a maradék pácot, végül helyezzük rá és mellé a szilvákat, és így süssük puhára.

TEPSIS CSIRKECOMB SZILVÁVAL, SÜTŐBEN SÜTVE, ÍME A RECEPT >>>

Tepsis csirkecomb szilvával /Fotó: Shutterstock
Tepsis csirkecomb szilvával /Fotó: Shutterstock

Miért egészséges a szilva?

A szilva igazi vitaminbomba, természetes forrása például az A-, B-, C-, E- és K-vitaminnak, magas az antioxidáns- és ásványianyag-tartalma. A rendszeres szilvafogyasztás hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Erősíti az immunrendszert, védi a szemet, hatékony megoldás lehet a vashiány ellen, sőt méregtelenítő és salaktalanító hatással is rendelkezik a szilva.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.