Ha akad otthon krumpli, ne töprengj tovább, mert leginkább ennyi kell a serpenyőben sütött zöldséges lepényhez! Nevezheted tócsninak, rösztinek, lapcsánkának vagy aminek akarod, szerintünk ideális finomság, ha gyorsan kell kevés hozzávalóból valami finomat varázsolnod. Bármelyik változatot tálalhatod önállóan és köretként is szaftos húsok mellé. Nyert ügyed van, ha a burgonyán kívül másféle zöldséget meg egy kis sajtot is találsz.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg lisztesre fövő burgonya
30 dkg cukkini
12 dkg sárgarépa
10 dkg ementáli sajt
3 ek aprított petrezselyem
2 db tojás
4 dkg búzafinomliszt
2 gerezd fokhagyma
fűszeres só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A meghámozott burgonyát, cukkinit, valamint sárgarépát durvára reszeljük, és összeforgatva besózzuk. Rövid ideig állni hagyjuk, majd a keletkezett lét óvatosan leöntjük.
2. A reszelt zöldségeket elvegyítjük a sajttal, a tojásokkal és a liszttel, majd az összezúzott fokhagymával és sóval, borssal ízesítjük.
3. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és 2 evőkanálnyi adagokat teszünk bele a masszából. A halmokat a kanál domború felével laposabbra nyomkodjuk, és a tócsnikat mindkét oldalukon ropogósra sütjük. Tálald a tócsnikat finomra vágott petrezselyemzölddel vagy snidlinggel megszórva!
Mindmegette-tipp: A cukkinit maradék párolt káposztával helyettesítheted!
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 kg burgonya
50 dkg cékla
kis darab torma
só
frissen őrölt bors
köménymag
2 db tojás
5 dkg liszt
olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A meghámozott burgonyát, céklát és tormát lereszeljük. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, majd beledolgozzuk a tojást és a lisztet. A masszából kis lepényeket formázunk.
2. Serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat. A tócsnikat mindkét oldalon megsütjük, majd rácsra szedjük vagy papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.
Mindmegette-tipp: gyorsabban megsül, ha előfőzött céklát használsz hozzá.
Hozzávalók 4 adaghoz:
3 db kis burgonya
3 db kis édesburgonya
só
1/2 tk őrölt római kömény
olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A kétféle burgonyát meghámozzuk és durvára reszeljük. Megszórjuk sóval és a római köménnyel, majd alaposan összeforgatjuk.
2. Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítünk 3 ek olajat. Beletesszük az elvegyített reszelt burgonyát és fakanállal kevergetjük, amíg felszívja az olajat. Szükség esetén még egy kis olajat adunk hozzá, hogy formázható legyen. A fakanállal laposra nyomkodjuk, és 5 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.
A nagy burgonyalepényt úgy tudod könnyen megfordítani, ha a serpenyőből egy tányérra borítod, majd a nyers oldalával lefelé visszacsúsztatod a serpenyőbe.
Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg csicsóka
20 dkg burgonya
1 db tojássárgája
1 tk liszt
só
bors
1 ek napraforgó- vagy repceolaj
Elkészítés:
1. A meghámozott csicsókát és burgonyát durvára reszeljük, majd összedolgozzuk a tojással és a liszttel. Megsózzuk, megborsozzuk.
2. Egy tapadásmentes serpenyőben eloszlatjuk az olajat. Ezután négy halmot rakunk bele a burgonyás masszából, és mindet laposra nyomkodjuk. A serpenyőt feltesszük a tűzre, és a rösztiket mindkét oldalon aranybarnára sütjük 4-6 perc alatt.
Önmagában bor- vagy sörkorcsolyának, zöldsalátával vagy savanyúsággal leves utáni könnyű második fogásnak is kínálhatod.
Hozzávalók 4 adaghoz:
25 dkg tönkölyrizs (reformboltból)
só
25 dkg tök
1 szál póréhagyma
vaj vagy olívaolaj a sütéshez
2 ek teljes kiőrlésű liszt + a formázáshoz
1 ek búzadara
1 ek elkevert tojás
frissen őrölt bors
Elkészítés
1. A tönkölyrizst kétszeres mennyiségű vízzel leforrázzuk, megsózzuk, és letakarva állni hagyjuk kb. 30 percig. Amennyiben nem puhult meg, felforraljuk, majd további 20 percig puffasztjuk.
2. Közben a tököt lereszeljük. A pórét szálasra vágjuk, egy kevés felforrósított vajon vagy olívaolajon megpároljuk, és a tönkölyrizsbe keverjük. Hozzáadjuk a tököt, a lisztet, a darát és a tojást, megborsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk. A masszából vizes kézzel kis lepényeket formázunk.
3. A lepényeket lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékon mindkét oldalukat megsütjük.
Mindmegette-tipp: a sütőtököt tetszés szerint sárgarépával helyettesítheted. A nyers masszához finomra aprított petrezselyemzöldet adhatsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.