A tojáskrémek közötti különbségek a tojás feldolgozásából, illetve a krém ízesítéséből fakadnak, vannak igazi nagy klasszikusok és szezonális, a kor divatjának behódoló változatok is.
A tojáskrémhez általában 8-9 perces főtt tojást szokás használni, de ennél lágyabb tojásokból is készíthetünk kencéket. Az elkészült tojást megtörhetjük villával, felvághatjuk késsel vagy akár tojásszeletelővel is felapríthatjuk, ha kellően ügyesek vagyunk, s többször át tudjuk forgatni a már szeletekre bontott tojást.
Ha valóban krémes állagot szeretnénk elérni, akkor a tojást aprítóban vagy botmixer segítségével kis tej, vaj, esetleg krémsajt hozzáadásával könnyedén eldolgozhatjuk. Az is érdekes eredményt adhat, ha a tojások jelentős részét teljesen elkrémesítjük, viszont néhány példányt csak finoman vágunk össze, hogy eléggé darabos maradjon.
A tojáskrém lazításához sokféle anyagot használhatunk. A megtört tojást krémesíthetjük vajjal, adhatunk hozzá mascarponét, lágy sajtot, fetát vagy érett camembert-t, de bármilyen más, adott esetben már ízesített krémsajtot is adhatunk hozzá. A tojást kikeverhetjük egy kevés majonézzel, tejszínnel, lazíthatjuk tehéntúróval, juhtúróval vagy tejföllel, illetve ezek különböző arányú keverékéből álló krémmel is. Ha nem szeretnénk tejterméket használni, akkor kikeverhetjük liba- vagy kacsazsírral, esetleg érett avokádóval.
Az eddigi ársapkás termékek, a kristálycukor, búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát, a csirkeszárnyvég és a 2,8% zsírtartalmú tehéntej mellett már a tojást és a krumplit is fix áron vásárolhatjuk meg. Így a tojáskrém kiváló választás, ha megfizethető vacsorát keresel. Össze is gyűjtöttük a kedvenc receptjeinket.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.