Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymás rostélyos
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Alapételek

Ez a filléres házi savanyúság igazi egészségbomba – és pár perc alatt kész!

A hagymafélék a legegészségesebbek közé tartoznak az őszi-téli zöldségeink repertoárjában: támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, és kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére. Fogyasszunk belőlük minél többet - akár egy ilyen egyszerűen elkészíthető savanyúságnak formájában is!

A hideg beköszöntével megéri minél több egészséges élelmiszert, ételt beépíteni a táplálkozásunkba. Ilyenkor a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is védekezhetünk. A hagymafélék például a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül: támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, és kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére.

A hagyma nagyszerűen erősíti az immunrendszert (Shutterstock)
A hagyma nagyszerűen erősíti az immunrendszert (Shutterstock)

5 ok, hogy miért érdemes rendszeresen vöröshagymát fogyasztani

„A hagymafélék a hazai, tradicionális ételeink kötelező elemei. A bélflóra szempontjából igazán értékes anyagot, inulint tartalmaznak, de antioxidánsokban is gazdagok, így az immunrendszerünkre is pozitív hatást gyakorolnak.” – fogalmaz Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.

1. Csökkenti a vércukorszintet

A vöröshagymában található króm bizonyítottan csökkenti az vércukorszintet, a glükózszintet, javítja a glükóztoleranciát, és segít csökkenteni a koleszterinszintet is. Jótékony hatással van továbbá a gyomor- a bélrendszer egészségére is. Egy fej vöröshagyma a felnőttek számára ajánlott napi króm bevitel 20 százalékát fedezi.

2. Magas antioxidáns tartalom

A vöröshagyma nagyon gazdag flavonoidokban, flavonoid típusú antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást, és olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

3. Támogatja az immunrendszer optimális működését

A vöröshagyma bővelkedik prebiotikumokban, amelyek segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, és így hozzájárulnak az immunrendszer optimális működéséhez.

4. Jót tesz a csontoknak

A vöröshagyma a csontok egészségét is javítja, rendszeres fogyasztása mérsékli a csontritkulást.

5. Gyulladáscsökkentő vitaminbomba

A vöröshagyma számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a C-vitamin, a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a magnézium, a vas, a réz, a cink mellett megtalálható benne a B1-, a B2-, a B3-, a B5-, a B6-vitamin, valamint a folsav és a biotin is. Javítja a szív- és érrendszer egészséget, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

+1 tipp:

Ha nem merünk vöröshagymát enni, mert tartunk a kellemetlen szagától, akkor próbáljuk ki, hogy elrágunk egy friss petrezselyemszárat!

Egyszerű és gyors házi savanyúság recept Fülöp Lilitől

A hagymafélék családjába sorolható a vöröshagyma mellett a metélőhagyma, a zöldhagyma, a fehérhagyma, a lilahagyma, a salottahagyma, a fokhagyma és a póréhagyma is. Különbség köztük nem jó tulajdonságaikban, pozitív hatásaikban van, hanem formájukban és ízvilágukban.

A fokhagymának például jellegzetes erős íze és illata van, ezért Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa, a kevésbé csípős íze miatt pont a lilahagymát választotta receptja alapjául.

Lilahagymát fogyaszthatunk savanyítva is, így még finomabb
Lilahagymát fogyaszthatunk savanyítva is, így még finomabb

Savanyított Lilahagyma

Hozzávalók:

  • 2 kisebb lilahagyma
  • 2 csésze ecet
  • 2 csésze víz
  • 1/3 csésze cukor
  • 2 evőkanál só

Elkészítése:

  1. Először vékonyra felszeleteljük a hagymát, aztán közepes lángon egy kisebb fazékban felhevítjük az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik (körülbelül 1 perc). Majd hagyjuk kicsit kihűlni a sóoldatot.
  2. Ezalatt tegyük egy üvegbe a felszeletelt hagymákat, és végül öntsük rá a kihűlt keveréket. Az üveget azután zárjuk le, hogy szobahőmérsékletűre hűlt, majd tegyük be a hűtőszekrénybe.
  3. Akkor lesz fogyasztható, ha a hagymák világos rózsaszínűek és puhák lesznek. Hűtőben így akár 2 hétig is eláll ez az egészséges és finom savanyúság, ami kitűnő húsok mellé, szendvicsekbe, de feldob egy isteni házi készítésű hamburgert is.
  4. Ha szeretjük a különlegességeket, akkor kombinálhatjuk a hagymafajtákat: a lilahagyma mellé tehetünk vöröshagymát, fehérhagymát, vagy éppen fokhagymát, de ízlés szerint zöldfűszerekkel is feldobhatjuk a savanyúságunkat. Ha a csípőset szeretjük, akkor kipróbálhatjuk a receptet egy kis chilivel is!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.