Az asszonykonty is egyike a hangzatos nevű, régi magyar népi süteményeknek. A neve egyértelműen a formájára utal, hiszen miután felcsavarjuk, a finom kelt tészta kontyot formáz. A sütemény azonban nemcsak a formája, hanem a töltelék miatt is különleges.
Az asszonykonty nem egy frizura, hanem egy népi sütemény, méghozzá egy kelt tésztából készülő, töltött finomság. A nevét a formájáról kapta, ám mára mintha kiment volna a divatból. Többféle töltelékkel is készülhet, mi most egy egyszerre édes és fanyar párosítást, a meggyet és a túrót választottuk!
Az asszonykonty alapja a finom kelt tészta, ám nem kell megijedni tőle, ugyanis ha betartod Farkasinszki Ildikó tanácsait, akkor biztosan sikerülni fog, és légiesen puha lesz a sütemény. A Sütisuliban rendre előkerülnek régi, klasszikus vagy éppenséggel kevésbé ismert magyar sütemények, desszertek. Elkészült már a kálvinista mennyország, a darázsfészek, a Duna-hullám, a macskaszem, a rigójancsi és a Kata szelet is, és most ismét egy kelt tésztás finomságnak a receptjét mutatja be a Mindmegette sütimestere.
Így készül az asszonykonty, íme a recept videón!
Hozzávalók (4 darabhoz):
2,5 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag porélesztő
50 dkg liszt
1/2 ek. só
1,5 dl étolaj
1 db tojás
A töltelékhez:
25 dkg túró
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 dl tejföl
1 db citrom
1 üveg magozott meggy
A tetejére:
1 db tojás
1 ek. zsír
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és beleszórjuk a porélesztőt. Összekeverjük, a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és szobahőmérsékleten hagyjuk felfutni.
A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, és összekeverjük a sóval.
Az étolajat körben a liszt szélére öntjük, a közepébe pedig beleütjük a tojást.
A lisztre öntjük a felfuttatott élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd lisztezett kelesztőtálba tesszük, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Míg kel a tészta, összekeverjük a túrót a kétféle cukorral, a tejföllel, és a citrom reszelt héjával.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, és az alsó szélére egy csíkban rátesszük a töltelék negyedrészét.
A túró tetejére sorban meggyszemeket rakosgatunk, majd feltekerjük a tésztát. A két végét összenyomjuk egy kicsit, és csiga alakban feltekerjük.
A csigákat az előkészített tepsire rakosgatjuk, és megkenjük a felvert tojással.
A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a tésztát.
A kész kontyokat még forrón megkenjük olvasztott zsírral, hogy szép fényesek és puhák legyenek.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.