Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
Babgulyás
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dubarry-csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
Dödölle - az eredeti recept
Zsemlegombóc
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
Borok

5 tipp egy profi borásztól, hogyan igyuk a rozét

rozé bor
Megérkezett a nyári kánikula, amikor legszívesebben vízparton vagy egy árnyas fa alatt ülnénk. Ilyenkor semmi nem esik olyan jól, mint egy pohár jégbe hűtött rozé. A könnyed és gyümölcsös rozé élénk savaival és kedves aromáival – magában, vagy akár egy kis szódával frissítve – tökéletes választás a nyárra.

Íme Takács-Barta Anna, a rozéspecialista Nagygombos Borászat borászának tippjei a rozékhoz:

1. Mindig csak hidegen! A legideálisabb a 8-10 fok körüli hőmérséklet, hiszen így érvényesülnek leginkább a bor üde, gyümölcsös jegyei. Ez alatt nem érezzük a bor aromáit, ha viszont meleg a bor, akkor kevésbé frissítő, és amúgy is, ki szeretne meleg rozét inni?

2. Fontos a pohár! Műanyag pohárból rozéfröccsöt a strandon? Rendben, de azért ha lehet, válasszunk hosszú szárú, üveg borospoharat, és mindig a száránál fogjuk meg, hogy tovább maradjon hideg.

3. Mit együnk a rozéhoz? Szerencsére könnyű hozzá ételt választani, pláne a nyári fogások mellé passzol jól. Egy mozzarella caprese, egy gyorsan elkészíthető tésztaétel, rizottó tenger gyümölcseivel, pizza vagy focaccia, sajtok, grillezett húsok vagy halak, desszertnek pedig válasszunk mellé gyümölcsös édességet. Legyen egyszerű és gyors, pont mint kinyitni egy palack rozét.

4. Ugyan nem könnyű nyáron megunni a rozét, de nem árthat, ha egyszer-egyszer feldobjuk egy kicsit. A friss rozé remek alapja az egyre divatosabb borkoktéloknak, így bátran tegyünk némi levendula- vagy rózsaszörpöt a pohárba, jöhet pár szem gyümölcs – málna, ribizli, szamóca –, öntsük rá a rozét, a szódát, tegyünk bele pár szem jeget, és ha a kertben találunk mentát vagy citromfüvet, azzal is fűszerezhetjük.

5. Egy-két éve már, hogy a rozéfröccs népszerű lett, és a strandoktól kezdve a romkocsmákon át az elegáns rendezvényekig mindenki előszeretettel fogyasztja. A kisfröccs, nagyfröccs és hosszúlépés a legközkedveltebb fajták, de nyugodtan próbáljuk ki ezeket is: ha inkább a rozé legyen a hangsúlyosabb, akkor a háziúr (4 dl bor + 1 dl szóda) a legjobb választás, focirajongók a magyar–angolt (6 dl bor + 3 dl szóda) kérjék, ha pedig túl nagy a hőség, akkor a lakófröccsnél (1 dl bor + 4 dl szóda) nem találunk jobbat.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.