A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Ahhoz, hogy mennyeien finom és tökéletesen krémes legyen a krumplipüré, egyetlen fontos hozzávalóra lesz szükség, és persze figyelni kell a megfelelő elkészítési módra is.

Johann Lafer Németországban élő, osztrák séf szerint akkor lesz igazán krémes és sima a burgonyapüré, ha kevesebb vajat teszünk bele, és habtejszínt is adunk hozzá. Emellett a szakember arra is különösen figyel, hogy mindig kiváló minőségű alapanyagokból készítse az ételt, valamint az sem mindegy, hogyan főzzük meg a burgonyát.

A habtejszíntől lesz igazán krémes a krumplipüré / Fotó: Shutterstock
A habtejszíntől lesz igazán krémes a krumplipüré / Fotó: Shutterstock

Íme Johann Lafer receptje a tökéletes burgonyapüréhez

Hozzávalók:

  • 60 dkg lisztes burgonya (laza szerkezetű, lisztes húsú, jól szétfő)
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín
  • fehér bors
  • szerecsendió
  • 5 dkg hideg vaj

Elkészítés:

  1. A burgonyát meghámozzuk és hosszában négy vagy nyolc részre vágjuk, majd 15-20 perc alatt megpároljuk. Ehhez engedjünk egy nagyobb edénybe vizet, amit forraljunk fel. Közben tegyük pároló betétbe vagy fémszűrőbe a zöldséget és lefedve pároljuk puhára a vízgőzben.
  2. Az elkészült krumplit egy edénybe tesszük és burgonyanyomóval áttörtjük – ismételjük meg többször a folyamatot, hogy tökéletesen sima pürét kapjunk.
  3. A tejet a habtejszínnel egy lábasba öntjük, felforraljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  4. A fűszeres tejszínt fokozatosan a püréhez adagoljuk, végül pedig a hideg vajat is hozzákeverjük.
Akár zúzott fokhagymával is ízesíthetjük a pürét / Fotó: Shutterstock
Akár zúzott fokhagymával is ízesíthetjük a pürét / Fotó: Shutterstock

Ahány ház, annyi szokás

Természetesen a fenti recept mellett még számos módon elkészíthetjük a krumplipürét. Az egyik változat szerint például a tejet helyettesíthetjük a burgonya főzővizével, Diane Morgan szakács pedig azt javasolja, hogy először a felmelegített vajat adjuk a burgonyához, csak ezután öntsök hozzá a langyos tejet. Emellett a tejföl vagy az író is kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, amit egyébként kedvünk szerint, tovább fűszerezhetünk. Például adhatunk hozzá zúzott fokhagymát, a tetejére pedig sült hagymakarikát, pirított bacont vagy apróra vágott, friss petrezselymet is szórhatunk.

(Forrás: Lecker)

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.