Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
Mákos guba
Kínai szezámmagos csirke
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Hagymás rostélyos
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Desszert

Ha imádod a tejes desszerteket, készíts almás tejberizstortát: kényeztető finomság minden alkalomra

A tejberizs tortaként, sütiként is sokak kedvence. Most egy olyan különleges receptet hoztunk, amelyben az almáé a főszerep, így nemcsak egy finom, hanem egy klasszikus őszi desszert lesz a végeredmény.

A tejberizs számos kultúrában népszerű étel, különösen Európában és Ázsiában. Idővel a tejberizs alapreceptjét különböző finomságokkal gazdagították, például gyümölcsökkel, aszalványokkal, fűszerekkel. Torta formájában valamikor a 20. század folyamán jelent meg a desszertek között, így vált sokak kedvence szeletelhető, látványos desszerté. A tejberizstorta egyszerű, gyorsan elkészíthető édesség, amit most almakompóttal kínálunk, így együtt élvezhetjük a krémes rizs és a finom alma ízét. Tartalmas desszert, ami tökéletes vendégváró süteménynek, de szuper akár második fogásként is egy gulyás vagy bableves után. 

Almás tejberizstorta
Egy szelet ősz: almás tejberizstorta, amit imádni fog az egész család / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 1 óra
  • Hűtés: 4 óra 

Az almás tejberizstorta hozzávalói:

 (egy 20 cm átmérőjű kerek tortához):

  • 10 dkg vaj 
  • 17,5  dkg vajas keksz 
  • 1 liter tej 
  • 1 kk. vaníliaőrlemény 
  • 5 dkg + 1 ek. kristálycukor 
  • 30 dkg kerek szemű rizs 
  • 15 dkg tejszín 
  • 2 db alma 
  • 2 dl almalé 
  • 1 tk. étkezési keményítő 
  • 10 dkg sótlan mogyoró 
  • olaj a formához 

Elkészítés:

  1. Megolvasztjuk a vajat. A kekszet nyújtófával finomra törjük, majd összekeverjük a vajjal. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk olajjal, a kekszmasszát az aljára és az oldalára nyomkodjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. 
  2. A vaníliaőrleményt a tejbe szórjuk, hozzáadjuk az 5 dkg cukrot és felforraljuk. Beletesszük a rizst, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés közben 30 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. 
  3. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt tejberizsbe forgatjuk. Beleöntjük a keksszel bélelt tortaformába, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.  
  4. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, majd az almalében feltesszük főni. Alacsony lángon puhára, de nem szétesőre fűzzük.  
  5. Az étkezési keményítőt 1-2 evőkanál vízben simára keverjük, és az almakompótot kissé besűrítjük vele. 
  6. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy kanál cukorral karamellizáljuk.  
  7. A tejberizstortát kivesszük a formából, eloszlatjuk rajta az almakompótot, és megszórjuk a karamellizált mogyoróval. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.