Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Desszert

Így lesz tökéletes a brownie

Így lesz tökéletes a brownie
A csokoládéfüggők kedvenc süteményének sikere döntően a minőségi hozzávalókon és a sütésen múlik, de vannak kis buktatók, amiket könnyen elkerülhetsz. Hogyan tedd mindezt? Már mutatjuk is!

A brownie egy istenien fionom szeletelt sütemény, melynek elkészítésére ma már számtalan recept létezik. Ahány ház, annyi szokás, ám ennek ellenére mindegyikre jellemző, hogy az összeállítása pofonegyszerű. Úgy, mint minden más desszertnél, itt is akad néhány buktató, amit érdemes elkerülni, ha a tökéles brownie a cél. Kezdőként is bátran nekiláthatunk, ha pedig megfogadjátok a következő tippeket, akkor a siker borítékolható.

1. Ne spórolj a vajjal!

A zsiradék minden ételben ízhordozó, és a vaj a brownie-nak is használ. Minél többet ír elő hozzá a recept, annál puhább lesz a tészta. Fél kilót azért nem kell beletenned!

2. Kell egy kis nádcukor

A finomítatlan barna nádcukor a feldolgozás során megőrzi természetes melasztartalmát, és gazdag, karamellás íze miatt kiváló csokoládés sütikhez. Ha a tökélyre törekszel, bioboltban vagy delikátban keress sötét muscovado cukrot. Önmagában túlságosan erőteljes az aromája, ezért elég belőle egy keveset a normál kristálycukorhoz keverni.

3. Felejtsd el a tortabevonót!

A bevonót nem sütésre találták ki. Magas kakaótartalmú, legalább 70%-os étcsokoládét használj. Minél keserűbb, annál jobb. Gőz felett vagy meleg vízfürdőben olvaszd fel.

Legalább 70%-os étcsokoládét használj /Fotó: Shutterstock
Legalább 70%-os étcsokoládét használj /Fotó: Shutterstock

4. Ne válaszd szét a tojásokat!

Más kevert tésztákkal ellentétben nem szükséges külön felverni a fehérjéket, hiszen a brownie-nak nem kell levegősnek lennie – úgy szeretjük, ha tömény. A recept által előírt összes tojást egyben és egyszerre az olvasztott csokoládéhoz keverheted.

5. Vegyítsd el a kakaóport a liszttel!

Mindkettőnek az a rendeltetése, hogy egyben tartsa a tésztát, ezenkívül a kakaó csokoládés aromával is rendelkezik. Soha ne cukrozott, hanem lehetőleg holland kakaóport használj. Ha esetleg csomós, akkor szitálva add a liszthez.

Extra tipp
A gluténmentes diétát tartók kedvéért a gabonalisztet kiválthatod hántolt mandula lisztjével, amely pluszként diós ízzel gazdagítja a brownie-t.

6. Hagyd kihűlni az olvasztott csokit!

A sütési idő mellett ez a pont is lényeges a siker szempontjából. Várj legalább 20 percet, mert ha a meleg olvasztott csokiba kevered a tojást, menthetetlenül kemény lesz a brownie.

7. Ne keverd túl a tésztát!

A kakaós lisztet elegendő lazán a csokis keverékbe forgatni. Tényleg csupán addig keverd, amíg a liszt eltűnik a masszában. A túlkeveréstől a tészta gumiszerűvé válik.

Gumiszerűvé válhat a tészta, ha túlkevered /Fotó: Shutterstock
Gumiszerűvé válhat a tészta, ha túlkevered /Fotó: Shutterstock

8. Ismerd meg a sütődet!

A legjobb receptben megadott sütési időt sem veheted szentírásnak, mert minden sütő más. A brownie tetején ki kell alakulnia egy vékony rétegnek, ami megvédi a szaftos belsőt a kiszáradástól. A süti akkor jó, ha középen megnyomod az ujjaddal és azt érzed, hogy a teteje ropogós, de alatta puha. Ellenőrizheted tűpróbával is. Inkább picit korábban vedd ki a sütőből, mint hogy túlsüsd.

9. Türelem

Bármennyire szeretnéd, ne vesd rá magad a frissen sült brownie-ra! Szobahőmérsékleten hagyd lehűlni, majd hűvös helyen pihentesd legalább 6 órán át. Ha ennek letelte után kóstolod meg, legközelebb tudni fogod, hogy megéri várakozni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.