Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Desszert

Így lesz tökéletes a brownie

Így lesz tökéletes a brownie
A csokoládéfüggők kedvenc süteményének sikere döntően a minőségi hozzávalókon és a sütésen múlik, de vannak kis buktatók, amiket könnyen elkerülhetsz. Hogyan tedd mindezt? Már mutatjuk is!

A brownie egy istenien fionom szeletelt sütemény, melynek elkészítésére ma már számtalan recept létezik. Ahány ház, annyi szokás, ám ennek ellenére mindegyikre jellemző, hogy az összeállítása pofonegyszerű. Úgy, mint minden más desszertnél, itt is akad néhány buktató, amit érdemes elkerülni, ha a tökéles brownie a cél. Kezdőként is bátran nekiláthatunk, ha pedig megfogadjátok a következő tippeket, akkor a siker borítékolható.

1. Ne spórolj a vajjal!

A zsiradék minden ételben ízhordozó, és a vaj a brownie-nak is használ. Minél többet ír elő hozzá a recept, annál puhább lesz a tészta. Fél kilót azért nem kell beletenned!

2. Kell egy kis nádcukor

A finomítatlan barna nádcukor a feldolgozás során megőrzi természetes melasztartalmát, és gazdag, karamellás íze miatt kiváló csokoládés sütikhez. Ha a tökélyre törekszel, bioboltban vagy delikátban keress sötét muscovado cukrot. Önmagában túlságosan erőteljes az aromája, ezért elég belőle egy keveset a normál kristálycukorhoz keverni.

3. Felejtsd el a tortabevonót!

A bevonót nem sütésre találták ki. Magas kakaótartalmú, legalább 70%-os étcsokoládét használj. Minél keserűbb, annál jobb. Gőz felett vagy meleg vízfürdőben olvaszd fel.

Legalább 70%-os étcsokoládét használj /Fotó: Shutterstock
Legalább 70%-os étcsokoládét használj /Fotó: Shutterstock

4. Ne válaszd szét a tojásokat!

Más kevert tésztákkal ellentétben nem szükséges külön felverni a fehérjéket, hiszen a brownie-nak nem kell levegősnek lennie – úgy szeretjük, ha tömény. A recept által előírt összes tojást egyben és egyszerre az olvasztott csokoládéhoz keverheted.

5. Vegyítsd el a kakaóport a liszttel!

Mindkettőnek az a rendeltetése, hogy egyben tartsa a tésztát, ezenkívül a kakaó csokoládés aromával is rendelkezik. Soha ne cukrozott, hanem lehetőleg holland kakaóport használj. Ha esetleg csomós, akkor szitálva add a liszthez.

Extra tipp
A gluténmentes diétát tartók kedvéért a gabonalisztet kiválthatod hántolt mandula lisztjével, amely pluszként diós ízzel gazdagítja a brownie-t.

6. Hagyd kihűlni az olvasztott csokit!

A sütési idő mellett ez a pont is lényeges a siker szempontjából. Várj legalább 20 percet, mert ha a meleg olvasztott csokiba kevered a tojást, menthetetlenül kemény lesz a brownie.

7. Ne keverd túl a tésztát!

A kakaós lisztet elegendő lazán a csokis keverékbe forgatni. Tényleg csupán addig keverd, amíg a liszt eltűnik a masszában. A túlkeveréstől a tészta gumiszerűvé válik.

Gumiszerűvé válhat a tészta, ha túlkevered /Fotó: Shutterstock
Gumiszerűvé válhat a tészta, ha túlkevered /Fotó: Shutterstock

8. Ismerd meg a sütődet!

A legjobb receptben megadott sütési időt sem veheted szentírásnak, mert minden sütő más. A brownie tetején ki kell alakulnia egy vékony rétegnek, ami megvédi a szaftos belsőt a kiszáradástól. A süti akkor jó, ha középen megnyomod az ujjaddal és azt érzed, hogy a teteje ropogós, de alatta puha. Ellenőrizheted tűpróbával is. Inkább picit korábban vedd ki a sütőből, mint hogy túlsüsd.

9. Türelem

Bármennyire szeretnéd, ne vesd rá magad a frissen sült brownie-ra! Szobahőmérsékleten hagyd lehűlni, majd hűvös helyen pihentesd legalább 6 órán át. Ha ennek letelte után kóstolod meg, legközelebb tudni fogod, hogy megéri várakozni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.