A kevert sütemények nem véletlenül népszerűek: gyorsan összedobhatók és bármilyen gyümölccsel isteni finomak. Mi most egy epres-rebarbarás receptet hoztunk, aminek különlegessége, hogy cukormázzal borítottuk. Érdemes kipróbálni!
A rebarbara sokak számára semelges ízű zöldség, amivel nem nagyon tudnak mit kezdeni. Leggyakrabban kompót készül belőle, amit fűszereznek vagy édesítenek, és ennek megfelelően kínálják húsokhoz vagy teszik desszerekbe. Édes gyümölcsökkel, például eperrel, málnával nagyon finom, hiszen az édes ízhez enyhe savasságot ad – pont, mint ebbe a kevert sütibe.
Hozzávalók:
100 g rebarbara
50 g eper
4 tojás
260 g liszt
130 g szobahőmérsékletű vaj
130 g cukor
1 teáskanál mandulaaroma
1 nagy csipet só
A mázhoz:
2 eper
kb. 150 g porcukor
1 teáskanál citromlé
A díszítéshez:
pár friss eper
Elkészítése:
Megtisztítjuk a rebarbarát és az epret, mindkettőt apróra vágjuk. Alaposan összeforgatjuk egy evőkanál liszttel úgy, hogy mindenhol befedje azokat.
Robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral. Egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat (változatlanul az elektromos habverővel dolgozva). Végül hozzákeverjük a mandulaaromát is.
A lisztben elkeverjük a sót, majd belevegyítjük a vajas-cukros alapba és az eperrel meg a rebarbarával együtt, de most már fakanállal dolgozunk.
Egy hosszúkás sütőformát kikenünk egy kis vajjal, meghintjük liszttel. Belesimítjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Körülbelül egy órán át sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Ha kész, akkor hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd pár perc múlva kiborítjuk, visszafordítjuk vissza egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz a két epret összepürésítjük a citromlével, és annyi porcukrot keverünk hozzá, hogy sűrűn folyó legyen a máz. Ráöntjük a kihűlt sütemény tetejére, a közepére egy csíkban rászórunk egy maréknyi összevágott epret. Ha a máz megszilárdult, vastagabb szeletekre vágva kínáljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.