A karamellkészítés nagyon egyszerű, ám mégsem szívesen fogunk hozzá. Ha nem figyelünk oda, könnyen leéghet és keserű ízű lesz. Most segítünk, hogy elkerüld a buktatókat és mennyei finom karamellszószt készíts a desszertjeidhez.
Mi kell a karamellhez?
1 bögre cukor
1/4 bögre víz
1,5 dl habtejszín
5 dkg vaj
1 csipet só
Hogyan készítsük el?
A cukrot és a vizet egy tálba tesszük, ügyelve arra, hogy olyan lábast használjunk, amiben garantáltan nem ég le a cukor. A vizet és a cukrot összekeverjük és alacsony lángon hevíteni kezdjük, aímg a cukor el nem olvad.
Ha a cukor már teljesen folyékony, akkor emeljük a hőt. A karamell akkor lesz tökéletes, ha a cukor 170 fokra hevül. Ennél alacsonyabb hőfokon nem kezd el karamellizálódni. Ekkor fordul elő, hogy megég és keserű lesz.
Miközben a cukor karamellizálódik, maradjunk a tűzhely mellett, egy percre se hagyjuk magára. Ne kevergessük, hanem inkább a tűzről levéve rázogassuk a lábast!
Ha a cukor már szép aranybarna, akkor a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és a sót. Visszatesszük a tűzre, és krémesre főzzük.
Mihez használhatjuk?
A karamell elsősorban édességekben, desszertekben nagyon finom, de a karamellszószból készíthetünk házi bonbont is. Remek kiegészítője lehet húsoknak, köreteknek és salátáknak is.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.